BiH
0

Pirić: Lokalni izbori bi mogli koštati oko 12 miliona KM

FENA
Maksida Pirić
Maksida Pirić
U skladu s Izbornim zakonom BiH, Centralna izborna komisija BiH će početkom maja raspisati redovne lokalne izbore koji se trebaju održati u prvoj nedjelji oktobra, kazala je danas za Agenciju Fena glsnogovornica CIK-a BiH Maksida Pirić.

Po njenim riječima, izbori se provode za načelnike općina i općinska vijeća, odnosno skupštine općina.

"Tačnije, birat će se 139 načelnika i gradonačelnik Banje Luke, a poznato je da se direktno ne bira gradonačelnik Brčko Distrikta i gradonačelnik Grada Mostara", kazala je Pirić.

Također, dodala je, birat će se 140 skupština općina, odnosno općinskih vijeća, Skupština Brčko Distrikta BiH i Gradsko vijeće Grada Mostara, ukoliko se do tada riješi pitanje Mostara.

"Kada su u pitanju aktivnosti CIK-a BiH, zatražili smo da se iz budžeta institucija BiH izdvoji 4,3 miliona KM. To su sredstva potrebna za naše aktivnosti, za štampanje glasačkih listića, pakovanje, distribuciju izbornog materijala u zemlji, za glasače izvan BiH. Zatim, tu su sredstva potrebna za provođenje info-kampanje, izradu spotova, džinglova, rad glavnog centra za brojanje, itd", kazala je Pirić.

Po njenim riječima, osim tih sredstava bit će potrebno da i općine iz svojih budžeta za uređenje biračkih mjesta, za rad općinskih izbornih komisija i neke druge troškove, izdvoje oko četiri miliona KM.

"Na tu sumu treba dodati i plaćanje biračkih odbora, što za vrijeme lokalnih izbora plaćaju općine, tako da bi i to moglo koštati oko tri i po, četiri miliona KM, što znači da bi ukupno izbori mogli koštati negdje oko 12 miliona KM", kazala je Pirić.

Dodala je da CIKBiH uobičajeno, s donošenjem odluke o raspisivanju lokalnih izbora, donosi i uputstvo o rokovima i redoslijedu izbornih aktivnosti kojim će biti tačno precizirani rokovi za prijavu i ovjeru političkih subjekata za učešće na izborima, kandidata, zatim rokovi za registraciju birača, precizni rokovi za početak izborne kampanje, objava rezultata, preliminarnih, zatim utvrđenih...

"Mi već radimo na pripremi za lokalne izbore. Raspisan je već međunarodni tender za štampanje i pakovanje glasačkih listića. Raspisan je i tender za uslugu izrade spota i džingla za informativnu kampanju birača", kazala je Pirić.