{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Održana sjednica Savjeta za ekonomski razvoj SDP-a

F
9.2.2011. u 18:34
0
7
Održana sjednica Savjeta za ekonomski razvoj SDP-a
0
Održana sjednica Savjeta za ekonomski razvoj SDP-a
Savjet za ekonomski razvoj Socijaldemokratske partije (SDP) BiH danas je u Sarajevu održao sjednicu na kojoj je razmatran dokument "Teze o ekonomskom razvoju i ekonomskim politikama u mandatu vlada 2010-2014. godine - smjernice za djelovanje SDP-a u vlasti".
Zlatko Lagumdžija, predsjednik SDP-a, koji je bio i uvodničar na današnjoj sjednici, kazao je da Savjet za ekonomski razvoj treba biti neka vrsta generatora stručnih inicijativa za SDP-ove pojedinačne kao i institucionalne predstavnike u onim segmentima društva u kojima mogu utjecati na ekonomski razvoj.

Predsjednik SDP-a poručio je članovima ekonomskog savjeta da programska platforma koju je SDP potpisao sa Strankom demokratske akcije, Narodnom strankom Radom za boljitak i Hrvatskom strankom prava BiH ima vrlo jasne ciljeve, akcije i konkretne korake u narednom periodu, te da treba poslužiti kao osnova za sve buduće projekte.

Osnovni cilj ekonomskog razvoja u narednom četverogodišnjem mandatu trebalo bi da bude zaustavljanje erozije životnog standarda, odnosno unapređenje blagostanja građana BiH, rečeno je u saopćenju Centra za informiranje SDP-a.

Uvodničar na današnjoj sjednici bio je i Anto Domazet, koji je istakao da dokumente "5 politika" i programsku platformu treba pretvoriti u izvedbene dokumente, studije izvodljivosti kako bi ih realizirali.

Naglasio je da se BiH suočava s periodom poslije krize i izlaska iz recesije i da se traga za novim modelima razvoja.

Za SDP taj model uključuje razvoj izvozne proizvodnje i usluga, otvaranje novih radnih mjesta, rast investicija i veću ulogu naučnoistraživačkog rada.

"Izvoz mora biti ključni pokretač ekonomskog rasta", naglasio je Domazet, saopćeno je iz Centra za informiranje SDP-a.

Hasan Bećirović u svom uvodnom izlaganju naglasio je da se mora sveobuhvatnije ulaziti u procese ekonomske globalizacije.

Posebno je potcrtao područje energetike i prozvodnje hrane kao šanse Bosne i Hercegovine.

Na kraju je zaključio da je jedinstveno tržište BiH preduvjet za integraciju tržišta naše države u tržište EU, a integrirano tržište BiH u tržište EU uvjet ulaska u EU.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: