BiH
28

Održan miting protiv Vlade TK, demonstranti izrazili podršku bivšem ministru Alenu Gadži

Piše: D. Brkić
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Na Trgu slobode u Tuzli danas u 10 sati, Sindikat solidarnosti organizovao je miting protiv aktuelne Vlade TK premijera Bege Gutića, te ujedno podrške nedavno smijenjenim ministrima iz DF-a BiH, prvenstveno ministru policije Alenu Gadži.

Vjerovatno zbog velike vrućine na trgu se okupilo svega pedesetak učesnika, uglavnom članova spomenutog sindikata, te radnika Tvornice obuće "Aida", "Tuzla-kvarca", Direkcije za izgradnju Tuzla, "Konjuha" i Pijaca iz Živinica, hotela "Tuzla" i još nekih posrnulih firmi, te Plenuma građana iz Gračanice.

"Želimo ovim mitingom pružiti podršku nedavno smijenjenim ministrima, posebno Alenu Gadži, koji su sklonjeni na nezakonit način samo zato što su pošteno radili svoj posao", izjavio je Sakib Kopić, predsjednik Sindikata solidarnosti.

Podsjećamo, premijer TK Bego Gutić je nedavno u neviđenom političkom manevru u jednom danu podnio ostavku, te odmah zatim preuzeo ulogu novog mandatara za sastav Vlade TK, iz koje je izbacio neposlušnog Gadžu i ostale ministre DF-a.

Član rukovodstva Sindikata solidarnosti Enes Tanović rekao je da je žalosno što se okupio mali broj građana, dodavši da to što se događa radnicima preduzeća koji godinama na ulici traže svoja prava, sutra se može desiti nekom drugom.

"Sadašnja kantonalna vlast je nesposobna i treba da ode. Otkako su došli na vlast uspjeli su uništiti pet firmi, odnosno, gurnuti ih u stečaj", istakao je Tanović, dodavši da su tajkuni uspjeli uništiti tuzlansku privredu koja je nekada bila nosilac razvoja cijele BiH.

Sakib Kopić je rekao da samo u BiH stečaj znači likvidaciju firme, a to je zato što je vlada politička, a ne ekspertna.

Zanimljivo je da Sindikat solidarnosti već duže vrijeme daje podršku smijenjenom ministru policije Alenu Gadži iako je na februarskim demonstracijama 2014. godine bio član Jedinice za specijalne namjene MUP-a TK koja je tukla prosvjednike, privodila ih i na njih bacala suzavac.

"Gadžo kao pojedinac je nebitan, a mi smo protiv toga da sklanjaju ljude koji žele da rade svoj posao, odnosno, da ih smjenjuju samo zato što pripadaju drugoj političkoj opciji", kazao je Enes Tanović.

Skup na Trgu slobode osiguravao je manji broj policajaca, a za sve vrijeme nije zabilježen nijedan incident.