BiH
0

Radnici TTU-a ponovo idu na ulicu, Sindikat solidarnosti razapinje šatore pred Vladom TK

Piše: D. Brkić
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Naredna sedmica, sudeći prema najavama, bit će teška za aktuelni saziv Vlade TK, koji polako odbrojava stoti dan od inauguracije.

Proteste za 26. maj zakazali su radnici Tvornice transportnih uređaja (TTU), a početkom sedmice ispred Vlade TK i sjedišta pravosudnih institucija u Tuzli Sindikat solidarnosti najavio je podizanje šatorskog naselja.

"Proteste, koje smo zakazali za 26. maj u 10 sati, organizujemo zbog haotičnog stanja u preduzeću i gubljenja bilo kakve perspektive za radnike i samo privredno društvo“, kaže Mehmed Terzić, predsjednik Sindikata TTU-a.

Vlada TK je još prošle sedmice odgovorila Sindikatu TTU-a na upozorenje o ponovnom aktiviranju generalnog štrajka. Navedeno je kako je Vlada TK ispunila glavninu sindikalnih zahtjeva, odnosno da je imenovan novi v. d. direktora te da je dat prijedlog za imenovanje članova novog Nadzornog odbora.

Novo rukovodstvo, kako su tada naveli u Vladi TK, dužno je da pronađe posao i održi proizvodnju.

Također, navedeno je kako je TTU-u u protekle dvije godine doznačeno 600.000 KM, a prema važećem zakonu pomenuto preduzeće je moglo dobiti 400.000 KM i to u periodu od tri godine. TTU je prema mišljenju Vlade TK propustio priliku da kroz finansijsku konsolidaciju otvori novi kontrolisani račun. Vlada TK, kako je navedeno, nema namjeru kršiti zakon i praviti cesije sa društvima sa blokiranim računima, ali će se u narednom periodu pokušati doći do adekvatnog rješenja.

Na ulicama su posljednjih šest godina svake srijede i prevareni radnici sa područja Tuzlanskog kantona, koji su se nakon prošlogodišnjih februarskih protesta okupili oko Sindikata solidarnosti.

Na posljednjem okupljanju ispred pravosudnih institucija u Tuzli predstavnici Sindikata solidarnosti kazali su kako do petka čekaju sastanak sa premijerom Begom Gutićem, a ako do toga ne dođe u ponedjeljak, 25. maja, podići će šatorska naselja ispred Vlade TK, ali i Kantonalnog tužilaštva Tuzla i Kantonalnog suda.

Sindikat solidarnosti je 1. maja organizovao mirno okupljanje, a ispred Vlade TK premijeru i ministrima su ostavljeni pečeno janje, hljeb i piće. Uslijedilo je saopštenje Vlade TK u kojem je navedeno kako su neki od sindikalnih predstavnika učestovali u sumnjivim radnjama u svojim preduzećima.