BiH
125

Sindikat solidarnosti ispekao jagnje za Vladu TK

Piše: D. Brkić
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
U radničkoj Tuzli jutros nije bilo Prvomajske budnice, a i kako bi kada je na području Tuzlanskog kantona oko 100.000 nezaposlenih - najviše u Federaciji BiH.

Da nije vrijeme za slavlje još prije nekoliko dana konstatovali su iz Sindikata solidarnosti, koji je danas ispred spaljene zgrade Sodaso organizovao mirne proteste kao i prošle godine.

"Ništa se nije promijenilo u poređenju sa 1. majom prošle godine. Vlada TK je šezdesetak dana na vlasti, a nikakvih bitnijih promjena za obespravljene radnike i dalje nema. Mi smo im dali rok od 100 dana. Ukoliko ništa ne urade tražit ćemo njihovu smjenu", kaže Sakib Kopić, predsjednik Sindikata solidarnosti.

Obespravljeni radnici su proteklih dana davali dobrovoljne priloge kako bi se kupilo jagnje koje je ispečeno, kako su naveli, za Vladu TK. Pečeno jagnje danas je doneseno ispred spaljene zgrade Sodaso.

"Neka ministri imaju šta da jedu uz 'bijeli hljeb'", komentar je razočaranih radnika.

U Sindikatu solidarnosti navode kako je akuelna Vlada TK gurnura Fabriku deterdženata Dita u stečaj i da isti scenarij pripremaju i za druge privredne subjekte.

"Stečaj može, ali uz izmjenu Zakona o stečaju. Na prvom mjestu trebaju biti radnici, pa tek svi ostali. Ovako naši stečajni upravnici su trgovci nekretninama, a radnici godinama svoja prava traže na ulici", kaže Sakib Kopić.

Obespravljeni radnici okupljeni oko Sindikata solidarnosti planirali su da mirne prvomajske proteste okončaju ispred trenutnog sjedišta Vlade TK, a novo okupljanje zakazano je za utorak 5. maja kada je zakazana pljenidba imovine jednom od radnika Hotela Tuzla.