BiH
6

Okončani protesti u Tuzli: Radnici TTU-a u petak ponovo dolaze pred Vladu TK

Piše: D. Brkić
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Protesti radnika okupljenih oko Sindikata solidarnosti ispred Vlade TK i protesti radnika Tvornice transportnih uređaja (TTU) ispred Vlade TK okončani su danas oko 14 sati, a novi su zakazani već za petak 27. marta.

Sindikat solidarnosti održao je sastanak sa predstavnicima Skupštine TK, a dogovorena je organizacija sastanka 13. aprila na kojem će pored pomenutih biti prisutni i predstavnici Vlade TK.

Sindikat solidarnosti traži zdravstveno osiguranje za sve obespravljene radnike, ali i smjenu predsjednika Skupštine TK Senada Alića (SDA).

Ispred Vlade TK okupili su se radnici TTU-a, koji su u ponedjeljak stupili u generalni štrajk. Nakon propalih pregovora sa resornim ministrom Srđanom Mićanovićem, radnici TTU-a najavili su nove proteste u petak 27. marta.

"Tražili smo im isplatu barem jedne od nekoliko neisplaćenih plata, ali oni nisu imali sluha za nas. Štrajk nastavljamo u preduzeću, a ispred Vlade TK dolazimo ponovo u petak. Nije isključena ni radikalizacija naših protesta", naveli su radnici TTU-a.

Radnici su se nakon neuspjelih pregovora vratili u krug TTU-a, dok su radnici koji su protestovali ispred Skupštine TK otišli svojim kućama.

U međuvremenu je premijer TK Bego Gutić imao sastanak sa sindikalnim predstavnicima živiničkog Konjuha na kojem je obećano kako će Vlada TK učiniti sve da obezbijedi inicijalna sredstva za pokretanje proizvodnje uprkos činjenici što je pomenuto preduzeće privatizovano.