|

Odrasli u BiH dosta uče iz medija, a malo kroz posjete muzejima i bibliotekama

Odrasli u BiH dosta uče iz medija, a malo kroz posjete muzejima i bibliotekama
7
Klix.ba
14.3.2018. u 10:14
27
komentara
7

dijeljenja
Odrasli u BiH dosta uče iz medija, a malo kroz posjete muzejima i bibliotekama Foto: Arhiv/Klix.ba
Skoro 75 posto odraslih građana Bosne i Hercegovine učestvuje u procesu cjeloživotnog učenja kroz informalno učenje, pokazala je Anketa o obrazovanju odraslih u BiH koju je prošle godine prvi put provela Agencija za statistiku BiH, u saradnji sa entitetskih zavodima.
U formalnom obrazovanju učestvovalo je 2,2 posto ispitanika, a u neformalnom 6,9 posto.

Od 74,7 posto ispitanika koji su učestvovali u informalnom učenju, najviše su učili uz pomoć televizije, radija ili videa (68 posto), a najmanje pri obilascima muzeja te historijskih, prirodnih ili industrijskih područja u pratnji vodiča (6,9 posto) i pri posjetama centrima za učenje, uključujući biblioteke (7,1 posto).

Stopa učešća u informalnom učenju prema načinu učenja i spolu Stopa učešća u informalnom učenju prema načinu učenja i spolu


Informalno učenje je sticanje znanja kroz svakodnevne aktivnosti, odnosno oblik učenja koje je namjerno ili svjesno, ali ne i institucionalizovano. Informalno učenje uključuje aktivnosti učenja koje se događaju u porodici, na radnom mjestu, u lokalnoj zajednici i u svakodnevnom životu. Razlikuje se od nenamjernog ili učenja putem iskustva po tome što kod osobe postoji namjera da nešto nauči.
Prijavi grešku


Komentari (27)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...