BiH
2

Odobrena sredstva za podršku Željeznicama FBiH

FENA
Vlada FBiH
Vlada FBiH
Na sjednici Vlade FBiH u ponedjeljak je donesena Odluka o reprogramiranju obaveza po Odluci o odobravanju izdvajanja sredstava iz budžeta FBiH za 2011. godinu Federalnom ministarstvu prometa i komunikacija od 2.135.000 KM.

Ova sredstva namijenjena Javnom preduzeću Željeznice FBiH d.o.o. Sarajevo bit će vraćena u tri tranše i to 700.000 KM do 31. oktobra 2013. godine, 700.000 KM do 30. novembra i 735.000 KM do 31. decembra 2013. godine.

Inače, ova sredstva Vlada FBiH je odobrila Željeznicama FBiH 22. septembra 2011. godine u svrhu plaćanja obaveza PDV-a pri realizaciji međunarodnih kredita, navedeno je iz Federalnog ministarstva prometa i komunikacija.

Donošenjem ovakve odluke omogućena je zdravstvena zaštita za više od 3.900 zaposlenih u Javnom preduzeću Željeznice Federacije BiH d.o.o. Sarajevo i njihovih porodica.

Ovo privremeno rješenje omogućit će zdravstvenu zaštitu uposlenih dok se socijalna prava ne riješe dugoročno u skladu s mjesečnim poslovanjem, odnosno do utvrđivanja mjera od Vlade Federacije BiH koje će omogućiti nastavak poslovanja ovog javnog preduzeća.

Ovim je, kako se ističe u saopćenju, federalni ministar prometa i komunikacija Enver Bijedić održao obećanje o pomoći u ostvarivanju socijalnih prava uposlenih u ovom javnom preduzeću, koje je Upravi i sindikatima JP ŽFBiH d.o.o. Sarajevo dao na posljednjem održanom zajedničkom sastanku.

Također, nastavljaju se napori federalnog ministra prometa i komunikacija da bi se što prije održala vanredna sjednica Vlade FBiH na čijem bi dnevnom redu prvenstveno bio Prednacrt zakona o izmjeni i dopuni Zakona o finansijskoj konsolidaciji Željeznica Federacije, ali i donošenje odgovarajućih odluka i propisa koje će omogućiti kontinuitet poslovanja i rješavanja najkrupnijih pitanja samoodrživog rada i funkcioniranja ovog značajnog javnog preduzeća i infrastrukturnog sistema, dodali su iz Federalnog ministarstva prometa i komunikacija.