{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Odgođena rasprava o Inzkovim pismima

F
10.6.2009. u 20:17
0
9
Odgođena rasprava o Inzkovim pismima
0
Odgođena rasprava o Inzkovim pismima
Narodna skupštine RS-a večeras je prekinula sjednicu nakon što su poslanici usvojili prijedlog predsjednika entitetskog parlamnta Igora Radojičića da se tačka dnevnog reda koja se odnosi na zauzimanje stava o pismima visokog predstavnika Valentina Inzka razmatra tek pri kraju skupštinskog zasjedanja.
Uoči početka rasprave o ovoj tački saopćen je Radojičićev prijedlog i nakon izglasavanja usvojen je stav da će se Inzkova pisma razmatrati kao 33. tačka dnevnog reda ovog skupštinskog zasjedanja.

Sjednica nastavlja rad i sutra, a danas je završena rasprava samo o prvoj tački.

Radi podjećanja, u Skupštini RS-a su tokom cjelog dana trajale konsultacije oko iznalaženju rješenja u vezi sa situacijom nastalom povodom Inzkovog zahtjeva da Skupština RS-a poništi svoje zaključke u vezi sa prijenosm ovlaštenja sa entiteta na nivo BiH.

Usaglašeno je i pet novih zaključaka povodom zahtjeva iz pisama visokog predstavnika od 25. maja i 5. juna ove godine u kojim se traži da Parlament RS-a poništi svoje zaključke u vezi s prijenosom nadležnosti s RS-a na nivo BiH od 14. maja.

Iako je u radnoj verziji tih zaključaka, koja je bila u opticaju tokom dana, bio i stav u kojem se navodi da NSRS prihvata da je pojedine zaključke od 14. maja, a koji se tiču prijenosa nadležnosti sa RS-a na nivo BiH, potrebno razjasniti, pravno i politički, on je izbrisan novoj verziji tih zaključaka koji su večeras u Skupštini RS-a podijeljeni novinarima.

U novom prijeldogu zaključaka se navodi i da NSRS ostaje opredijeljena vladavini prava i svojim zaključcima, te ističe da ni njima, niti namjerama u njihovom provođenju, ne "poziva na unilateralne nelegalne aktivnosti".

„NSRS ponavlja svoje opredjeljenje da sve svoje aktivnosti preduzima isključivo u okvirima Ustavom i zakonima propisanih mogućnosti i procedura, uključujući pravo obraćanja sudskim instancama i poštovanja njihovih odluka."

Također, NSRS smatra da je eventualne nesporazume ili nejasnoće oko skupštinskih zaključaka od 14. maja potrebno riješiti međusobnim dijalogom i ponovo poziva visokog predstavnika da se obrati Narodnoj skupštini i, kako se kaže, otvori dijalog.

Uz izražavanje spremnosti za saradnju s predstavnicima međunarodne zajednice u BiH, zasnovanu na relevatnim odredbama Dejtonskog sporazuma, NSRS cijeni veoma ozbiljnu analizu koju je visoki predstavnik dostavio svojim pismom od 5. juna.

„Ova analiza otvara niz pitanja pravne i političke prirode koja ne mogu biti apsolvirana niti objašnjena samo posmatranjem zaključaka“, navodi se u prijedlogu zaključaka, koji su prema izjavi Radojičića spremni da prihvate predstavnici sedam srpskih stranka.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: