NSRS
0

Odgođena rasprava o Inzkovim pismima

FENA
Narodna skupštine RS-a večeras je prekinula sjednicu nakon što su poslanici usvojili prijedlog predsjednika entitetskog parlamnta Igora Radojičića da se tačka dnevnog reda koja se odnosi na zauzimanje stava o pismima visokog predstavnika Valentina Inzka razmatra tek pri kraju skupštinskog zasjedanja.

Uoči početka rasprave o ovoj tački saopćen je Radojičićev prijedlog i nakon izglasavanja usvojen je stav da će se Inzkova pisma razmatrati kao 33. tačka dnevnog reda ovog skupštinskog zasjedanja.

Sjednica nastavlja rad i sutra, a danas je završena rasprava samo o prvoj tački.

Radi podjećanja, u Skupštini RS-a su tokom cjelog dana trajale konsultacije oko iznalaženju rješenja u vezi sa situacijom nastalom povodom Inzkovog zahtjeva da Skupština RS-a poništi svoje zaključke u vezi sa prijenosm ovlaštenja sa entiteta na nivo BiH.

Usaglašeno je i pet novih zaključaka povodom zahtjeva iz pisama visokog predstavnika od 25. maja i 5. juna ove godine u kojim se traži da Parlament RS-a poništi svoje zaključke u vezi s prijenosom nadležnosti s RS-a na nivo BiH od 14. maja.

Iako je u radnoj verziji tih zaključaka, koja je bila u opticaju tokom dana, bio i stav u kojem se navodi da NSRS prihvata da je pojedine zaključke od 14. maja, a koji se tiču prijenosa nadležnosti sa RS-a na nivo BiH, potrebno razjasniti, pravno i politički, on je izbrisan novoj verziji tih zaključaka koji su večeras u Skupštini RS-a podijeljeni novinarima.

U novom prijeldogu zaključaka se navodi i da NSRS ostaje opredijeljena vladavini prava i svojim zaključcima, te ističe da ni njima, niti namjerama u njihovom provođenju, ne "poziva na unilateralne nelegalne aktivnosti".

„NSRS ponavlja svoje opredjeljenje da sve svoje aktivnosti preduzima isključivo u okvirima Ustavom i zakonima propisanih mogućnosti i procedura, uključujući pravo obraćanja sudskim instancama i poštovanja njihovih odluka."

Također, NSRS smatra da je eventualne nesporazume ili nejasnoće oko skupštinskih zaključaka od 14. maja potrebno riješiti međusobnim dijalogom i ponovo poziva visokog predstavnika da se obrati Narodnoj skupštini i, kako se kaže, otvori dijalog.

Uz izražavanje spremnosti za saradnju s predstavnicima međunarodne zajednice u BiH, zasnovanu na relevatnim odredbama Dejtonskog sporazuma, NSRS cijeni veoma ozbiljnu analizu koju je visoki predstavnik dostavio svojim pismom od 5. juna.

„Ova analiza otvara niz pitanja pravne i političke prirode koja ne mogu biti apsolvirana niti objašnjena samo posmatranjem zaključaka“, navodi se u prijedlogu zaključaka, koji su prema izjavi Radojičića spremni da prihvate predstavnici sedam srpskih stranka.