BiH
3

Odbrana Harisa Čauševića tražila izuzeće kompletnog sudskog vijeća

Piše: N.N.
Haris Čaušević (Foto: Klix.ba/Arhiv)
Haris Čaušević (Foto: Klix.ba/Arhiv)
Na današnjem ročištu u Sudu BiH odbrana Harisa Čauševića zatražila je izuzeće kompletnog sudskog vijeća, potvrdio nam je Čauševićev advokat Ifet Feraget.

Nakon više zahtjeva za izuzeće predmetnog tužioca Dubravka Čampare te prošlosedmičnog zahtjeva za izuzeće glavnog tužioca Tužilaštva BiH Gorana Salihovića, obrana Harisa Čauševića na današnjem ročištu tražila je izuzeće cjelokupnog sudskog vijeća.

Naime, advokat Harisa Čauševića Ifet Feraget kaže kako je ovaj zahtjev posljedica kontinuiranog ometanja odbrane od predmetnog tužioca i nedostavljanja dokaza odbrani te odbijanja sudskog vijeća da riješi ovaj problem.

Odbrana je imala i zamjerke na sudiju Senadina Begtaševića koji je u sudsko vijeće ušao nakon hapšenja sutkinje Azre Miletić. Naime, odbrana smatra da činjenica da sin sudije Bektaševića radi u Tužilaštvu diskreditira pomenutog sudiju u ovom postupku. Također, Begtašević je sudio i u slučaju Rijada Rustempašića kada je saslušano više svjedoka koji se saslušavaju i u slučaju Harisa Čauševića.

Tužilaštvo smatra kako stalnim zahtjevima za izuzeće odbrana pokušava odugovlačiti postupak, te su pozvali Sud da odbranu optuženog Čauševića kazni zbog zloupotrebe i neprimjerenog odugovlačenja postupka.