BiH
0

Odbio doći na ročište: Počelo novo suđenje Harisu Čauševiću

Piše: E. F.
Haris Čaušević (Foto: Sud BiH)
Haris Čaušević (Foto: Sud BiH)
Pred Vijećem Apelacionog odjeljenja Suda BiH danas je počelo novo suđenje Harisu Čauševiću, osumnjičenom za teroristički napad u Bugojnu koji se dogodio 27. juna 2010. godine.

Optuženi se nije pojavio na današnjem ročištu, a kako je kazao predsjedavajući Vijeća Tihomir Lukes, prema izvještaju sudske policije, odbio je doći na ročište kazavši sudskom policajcu "Pusti me da spavam".

Predsjedavajući Vijeća ipak je odlučio da će se današnje ročište održati, uprkos odsustvu optuženoga.

Tužilac Dubravko Čampara je, iznoseći uvodne riječi, rekao da Tužilaštvo BiH ostaje kod svega izrečenog u optužnici iz prvostepenog postupka, dodajući da će van svake sumnje dokazati da je Čaušević počinio krivično djelo koje mu se stavlja na teret.

Advokat optuženog Ifet Feraget kazao je kako će odbrana i dalje tražiti dostavljanje svih dokaza, a napomenuo je kako Haris Čaušević nije imao razloga da počini krivično djelo koje mu se stavlja na teret.

Istakao je kako se predmet koji se vodi protiv njegovog branjenika prelama preko svjedoka pokajnika Adnana Haračića zvanog Maca koji je višestruko osuđivana osoba, uz to i ovisnik o kokainu.

Nakon iznošenja uvodnih riječi odbrane u sudnici je pregledan video iskaz svjedoka Muamera Karadže, pomoćnika komandira za kriminalitet PS Bugojno.

Podsjećamo, Haris Čaušević je u prvostepenom postupku osuđen na 45 godina zatvora zbog sumnje da je počinio krivično djelo terorizma kada je izvršen bombaški napad na policijsku stanicu u Bugojnu u kojem je poginuo Tarik Ljubuškić, a povrijeđeno više osoba. No, nakon žalbe na presudu ona je poništena te je ponovljeno suđenje u ovom predmetu.

No, nedavno je došlo do promjene sastava Vijeća kojim je ranije predsjedavala sutkinja Azra Miletić, koja je uhapšena u policijskoj akciji Čekić. Zbog promjene Vijeća suđenje je moralo krenuti iznova no ono je odgađano u nekoliko navrata. Naime, Čaušević je najprije tražio izuzeće tužioca Čampare iz ovoga procesa, a zatim i glavnog tužioca Gorana Salihovića.

Tražio je Čaušević i izuzeće kompletnog sudkog Vijeća, kao i da se Sud BiH proglasi nenadležnim za krivično djelo terorizma. No, njegovi su zahtjevi odbijeni.

Suđenje u ovom predmetu nastavlja se naredne sedmice.