BiH
0

Sutra početak novog suđenja Harisu Čauševiću

SRNA
Haris Čaušević (Foto: Klix.ba/Arhiv)
Haris Čaušević (Foto: Klix.ba/Arhiv)
Pred Apelacionim odjeljenjem Suda BiH sutra bi trebalo da počne novo suđenje Harisu Čauševiću, koji je prvostepeno osuđen na 45 godina zatvora za teroristički napad na Policijsku stanicu u Bugojnu, 27. juna 2010. godine.

Novo ročište je trebalo da počne 20. marta, ali je Čauševićev advokat Ifet Feraget zatražio izuzeće kompletnog Apelacionog vijeća Suda BiH, kojim predsjedava sudija Tihomir Lukes.

Izuzeće sudije Lukasa zatraženo je zbog toga što je on 17. novembra i 1. decembra prošle godine rekao da će biti riješeno pitanje o nedostavljanju dokaza odbrani što, prema Feragetovim riječima, nije učinjeno.

Feraget je rekao da je izvršenim provjerama utvrđeno da je sudija Senadin Begtašević, koji je zamijenio sudiju Azru Miletić, uhapšenu u akciji "Čekić", postupao u predmetu protiv Rijada Rustempašića, kada su kao svjedoci saslušani Adnan Čaušević i Mirsad Huseinbegović, čije je svjedočenje, kako kaže, bitno u ovom slučaju.

Odbrana je ranije uložila više zahtjeva za izuzeće predmetnog tužioca Dubravka Čampare, nakon čega je uslijedio i zahtjev za izuzeće glavnog tužioca Tužilaštva BiH Gorana Salihovića.

Tužilaštvo BiH smatra da stalnim zahtjevima za izuzeće, odbrana pokušava odugovlačiti postupak.

Čampara je pozvao Sud da zbog zloupotrebe i neprimjerenog odugovlačenja postupka kazni Čauševićeve branioce.

Čaušević je 20. decembra 2013. godine proglašen krivim za teroristički napad na Policijsku stanicu u Bugojnu i osuđen na 45 godina zatvora.

U ovom napadu poginuo je policajac Tarik Ljubuškić, teško je ranjena njegova koleginica Edina Hindić, dok je više policajaca povrijeđeno.

Tom prilikom je pričinjena velika materijalna šteta na zgradi Policijske stanice, okolnim stambenim zgradama, poslovnim objektima i velikom broju vozila.

Čauševićevi advokati Edin Šabanović i Ifet Feraget najavili su žalbu na prvostepenu presudu, ističući da je pri njenom donošenju bilo nekoliko povreda zakona.

Početak sutrašnjeg ročišta zakazan je u 9.00 sati.