BiH
0

Iako advokati traže njegovo oslobađanje: Harisu Čauševiću produžen pritvor

Piše: E. F.
Haris Čaušević (Foto: Sud BiH)
Haris Čaušević (Foto: Sud BiH)
Haris Čaušević zvani Oks, protiv kojeg se na Sudu BiH vodi ponovljeni sudski postupak zbog terorističkog napada na policijsku stanicu u Bugojnu 2010. godine, a u kojoj je poginuo policajac Tarik Ljubuškić, ostaje u pritvoru, potvrđeno je za Klix.ba u Sudu BiH.

Naime, ova pravosudna institucija jučer je donijela odluku prema kojoj je odbijen kao neosnovan prijedlog odbrane optuženog Harisa Čauševića za ukidanje pritvora od 12. juna 2015. godine, te kojim je utvrđeno da prema optuženom i dalje postoje okolnosti koje ukazuju na opravdanost trajanja pritvora i to zbog postojanja posebnih pritvorskih razloga odnosno bojazni od bjekstva optuženog ukoliko bi se našao na slobodi i uznemirenja javnosti.

No, Ifet Feraget, advokat Čauševića, kazao je za Klix.ba kako je njegovom branjeniku 12. juna istekao jednogodišnji pritvor, te da je on morao biti na slobodi.

Feraget je Sudu BiH predložio ukidanje pritvora Čauševiću, a pošto je uslijedio negativan odgovor, Feraget je podnio apelaciju Ustavnom sudu BiH sa zahtjevom da se ukinu rješenja Suda BiH i da se optuženi Haris Čaušević odmah pusti na slobodu, jer se isti počevši od 13. 06. 2015. godine nezakonito nalazi u pritvoru.

“Po zakonu pritvor može trajati godinu dana nakon izricanja presude što je ovoga puta do 12.6.2015. Očekujem da će Ustavni sud BiH postupiti po zakonu i ukinuti pritvor Čauševiću”, kaže Faraget.

Podsjećamo, Čauševiću se sudi u ponovljenom postupku nakon što mu je, zbog bitnih povreda postupka, ukinuta prvostepena presuda kojom je bio osuđen na 45 godina zatvora za teroristički napad. Čauševiću je prvostepena presuda izrečena 20. decembra 2010. godine, a Sud BiH je 12. juna 2014. prihvatio žalbu njegovog advokata i ukinuo presudu. Dokazni postupak u ovom predmetu je završen 12. juna.

"Sud je odbio sve preostale dokaze po prijedlogu odbrane i tužilaštva. Neuobičajeno je to što je sud odbio čak i uvođenje materijalnih dokaza koje je odbrana ranije već koristila ali je samo uvođenje tih dokaza, u skladu sa nalogom samog suda, ostavljeno za uvođenje zajedno sa ostalim dokazima odbrane", istakao je Feraget za Klix.ba.

Završne riječi u ovom predmetu su zakazane za 29. i 30. juna te 6. jula 2015. nakon čega će biti izrečena drugostepena presuda.