{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava

Zaboravio si lozinku? Resetuj lozinku.


Unesite e-mail:


Suđenje za napad u Bugojnu: Odbrana prekinula ispitivanje Adnana Haračića

S
SRNA
1.6.2015. u 14:20
0
28
Suđenje za napad u Bugojnu: Odbrana prekinula ispitivanje Adnana Haračića
0
Suđenje za napad u Bugojnu: Odbrana prekinula ispitivanje Adnana Haračića
Adnan Haračić (Foto: Sud BiH)
Haris Čaušević, koji je optužen za teroristički napad na Policijsku stanicu u Bugojnu 2010. godine, i njegovi branioci danas su prekinuli ispitivanje Adnana Haračića, jer im Tužilaštvo nije dostavilo naredbu o provođenju istrage protiv ovog svjedoka.
"Jedan od razloga što je ukinuta prvostepena presuda je i taj što nismo dobili dokaze za Adnana Haračića. Tek naknadno smo saznali da je on 14. jula 2010. godine bio svjedok u Tužilaštvu, kada je uputio brojne komplimente na račun Harisa Čauševića i rekao da on nema nikakve veze sa počinjenim djelom", kazao je branilac Ifet Feraget nakon ročišta.

Feraget tvrdi da je Tužilaštvo nastavilo da vrši pritisak na Haračića koji je "nakon dvije godine pripremanja u sudnici", sklopio sporazum o priznanju krivice.

Branioci su danas negodovali i zbog činjenice da se Haračić i Aldin Grižić, koji je promijenio i dao iskaz protiv Čauševića na nedavno održanom ročištu, nalaze u istoj ćeliji u KPZ Zenica.

Feraget smatra da je to uticalo da Grižić "smontira iskaz" i drugi put govori potpuno drugačije.

Na početku ročišta Haračić je potvrdio da je pritvoren 4. septembra 2010. godine u KPZ Tuzla. Nakon dvije godine prebačen je u KPZ Zenica, odakle je poslije tri mjeseca iz bezbjednosnih razloga premješten u Banjaluku.

Svjedok je naveo da je u Banjaluci imao problema na nacionalnoj osnovi zbog čega je vraćen u Zenicu.

Haračić kaže da je u ćeliji sa Grižićem od 20. maja, te da nije ni znao da je on u zatvoru.

Svjedok je dodao da ostaje kod svih do sada datih izjava.

Branioci i optuženi Čaušević danas su ponovo zatražili izuzeće tužioca Dubravka Čampare zbog nedostavljanja dokaza i kompletnog Sudskog vijeća zbog neintervenisanja da im se dostave dokazi.

Feraget je napustio sudnicu jer smatra da ovaj Sud servisira optužnicu i podržava Tužilaštvo u, kako je rekao, nezakonitim radnjama.

Zbog nedostavljanja dokaza Tužilaštva, sudnicu je napustio i optuženi Čaušević koji je rekao da oduzima punomoć svojim advokatima i da ne želi da ga oni više brane.

O današnjim dešavanjima u sudnici Feraget je obavijestio predsjednika Suda BiH Meddžidu Kreso.

Čaušević je optužen za teroristički napad na Policijsku stanicu u Bugojnu 2010. godine u kojem je poginuo policajac Tarik LJubuškić, teško povrijeđena Edina Hindić, a lakše ranjeno još pet njihovih kolega.

Sudi mu se u ponovljenom postupku nakon što mu je, zbog bitnih povreda postupka, ukinuta prvostepena presuda kojom je bio osuđen na 45 godina.

Suđenje će biti nastavljeno 8. juna kada će vještak Jasmin Šarić dostaviti svoj nalaz vještačenja kompjutera, koje je prethodno vještačio Nezir Skorupan.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: