BiH
0

Na suđenju Čauševiću saslušan Edin Kehić

SRNA
Haris Čaušević (Foto: Sud BiH)
Haris Čaušević (Foto: Sud BiH)
Suđenje Harisu Čauševiću, optuženom za teroristički napad na Policijsku stanicu u Bugojnu 2010. godine, danas je nastavljeno preslušavanjem iskaza Edina Kehića od 20. februara 2013. godine, nakon čega je uslijedilo ponovno ispitivanje ovog svjedoka.

U iskazu koji je dao prije dvije godine, kao i tokom današnjeg ispitivanja u Sudu BiH, Kehić je govorio o okolnostima poznanstva sa Adnanom Haračićem, koji se dovodi u vezu sa optuženim Čauševićem u pripremanju napada na Policijsku stanicu u Bugojnu.

Kehić je potvrdio da je bio u dobrim odnosima sa Haračićem, te da su njih dvojica i Muhamed Hodžić, 2008. godine bili privedeni zbog sumnje da su zapalili pravoslavnu crkvu u mjestu Porječje kod Bugojna.

Svjedok je rekao da su nakon ispitivanja u Policijskoj stanici u Bugojnu pušteni, te da su nakon toga pronađeni pravi izvršioci.

Odgovarajući na pitanje optuženog Čauševića, Kehić je naveo da zna za Haračićeve prijetnje "da će pobiti neke Turke zbog smrti njegove sestre".

Potvrdio je da je Haračić bio osuđivan u NJemačkoj, te da je često privođen u Policijsku stanicu u Bugojnu.

Kehić je rekao da je Haračić jedno vrijeme radio u internet klubu "Matriks" u Bugojnu čiji vlasnik je bio Nedžad Bašić, bivši pripadnik jedinice "Hijena" takozvane Armije BiH.

Opisavši Bašića kao krupnijeg muškarca, duže kose, koji je nosio ratna odijela, Kesić je rekao da on i Haračić nisu bili u posebno dobrim odnosima.

Planirano ispitivanje Rijada Huseinbegovića danas nije realizovano, jer ovaj svjedok odbrane nije pronađen na prijavljenoj adresi.

Haris Čaušević je optužen za teroristički napad na Policijsku stanicu u Bugojnu 2010. godine, u kojem je poginuo policajac Tarik LJubuškić, teško povrijeđena policajac Edina Hindić, a lakše ranjeno još pet policajaca.

Čauševiću se sudi u ponovljenom postupku nakon što mu je, zbog bitnih povreda postupka, ukinuta prvostepena presuda kojom je bio osuđen na 45 godina zatvora za teroristički napad na Policijsku stanicu u Bugojnu.

Suđenje će biti nastavljeno u ponedjeljak, 1. juna, kada bi trebalo da bude saslušan Adnan Haračić.