vijesti
0

Čaušević ni danas nije došao na suđenje

SRNA
Haris Čaušević (Foto: Sud BiH)
Haris Čaušević (Foto: Sud BiH)
Nakon što Haris Čašević danas nije došao u sudnicu, statusna konferencija u predmetu koji ga tereti za teroristički napad na Policijsku stanicu u Bugojnu 27. juna 2010. godine zakazana je za petak, 24. aprila.

Čaušević nije prisustvovao ni današnjem ročištu u Sudu BiH, s obrazloženjem da ga o ročištu niko nije obavijestio.

Predsjedavajući Vijeća sudija Tihomir Lukes napomenuo je da su ponedjeljak i petak ranije utvrđeni termini ročišta, te da je razlog neprisustvovanja Čauševića neopravdan.

Čaušević je odbio da dođe i na prethodno ročište zbog zubobolje, kako je obavijestio Sud.

U sudnici je pregledan video-iskaz svjedoka Adnana Čauševića od 12. jula i 11. novembra 2010. godine. Čaušević je tada ispričao da je, nakon što je priveden, 10. jula 2010. godine dao iskaz u Gornjem Vakufu.

"Priveden sam zbog poruke na policijskom autu. Nemam nikakve veze sa napadom na Policijsku stanicu Bugojno", rekao je svjedok.

Adnan Čaušević tvrdio je da je iskaze, u kojima opisuje svoje veze za Harisom Čauševićem i ostalim osumnjičenim za napad, dao pod pritiskom tužilaca i da su oni iznuđeni, kao i da se o događajima u Bugojnu upoznao posredstvom medija.

On tvrdi da mu je prijećeno dugogodišnjom robijom, te da je izmislio izjave koje je ranije dao.

Adnan Čaušević je bio svjedok optužbe, ali je u međuvremenu promijenio svoj iskaz.

Adnan Čaušević, čiji su iskazi iz prvostepenog postupka preslušani na ranijim pretresima, danas će ponovo dati svoj iskaz.

Haris Čaušević je 20. decembra 2013. godine proglašen krivim za teroristički napad na Policijsku stanicu u Bugojnu 27. juna 2010. godine i osuđen na 45 godina zatvora.

U eksploziji smrtno je stradao policajac Tarik Ljubuškić, teško ranjena policajac Edina Hindić, dok je više policajaca povrijeđeno.

Tom prilikom, pričinjena je i velika materijalna šteta na zgradi Policijske stanice, okolnim stambenim zgradama, poslovnim objektima i velikom broju vozila.