Nenadležni
3

Odbačen zahtjev Mladena Bosića o ocjeni ustavnosti kantonalnih ustava

Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Ustavni sud Bosne i Hercegovine odbacio je zahtjev Mladena Bosića, zamjenika predsjedavajuće Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH u vrijeme podnošenja zahtjeva, za ocjenu ustavnosti ustava pet kantona u Federaciji BiH, zbog nenadležnosti.

Mladen Bosić podnio je 27. februara 2018. godine Ustavnom sudu BiH zahtjev za ocjenu ustavnosti čl. 2. i 10. Ustava Posavskog kantona, čl. 1. i 8. Ustava Hercegovačko-neretvanskog kantona, čl. 3. i 9. Ustava Zeničko-dobojskog kantona, čl. 4. i 8. Ustava Bosansko-podrinjskog kantona i člana 10. Ustava Zapadnohercegovačkog kantona.

On je istakao da su sva tri naroda Srbi, Bošnjaci i Hrvati konstitutivni narodi na cijeloj teritoriji BiH, uz isključenje diskriminacije po bilo kojem osnovu, kao što su spol, rasa, boja, jezik, vjera, političko i drugo mišljenje, nacionalno ili socijalno porijeklo, povezanost s nacionalnom manjinom, imovina, rođenje ili drugi status. Nadalje, podnositelj zahtjeva je citirao navedene članove ustava Posavskog kantona, Hercegovačko-neretvanskog, Zeničko-dobojskog i Bosansko-podrinjskog kantona u kojima su Hrvati i Bošnjaci označeni kao konstitutivni narodi. Također je citirao odredbe svih pet spomenutih ustava kantona koji propisuju hrvatski i bosanski jezik kao službene jezike kantona, a latinicu kao službeno pismo. Prema mišljenju podnositelja zahtjeva, osporenim odredbama ustava kantona prekršena je posljednja alineja Preambule Ustava BiH, čl. II/4, II/6. i III/3.b.

U obrazloženju odbacivanja Bosićevog zahtjeva iz Ustavnog suda je, između ostalog, navedeno da podnositelj ovog zahtjeva smatra da su procedure utvrđene Ustavom FBiH za ocjenu usaglašenosti kantonalnih ustava neefektivne, jer u zakonodavnim i izvršnim vlastima kantona u Federaciji BiH ne postoji dovoljan broj predstavnika srpskog naroda koji bi pokrenuli mehanizam ocjene ustavnosti odredaba ustava kantona pred Ustavnim sudom Federacije BiH.

"Ustavni sud podsjeća na raniji stav da je nadležan da podržava Ustav BiH, ali da nema nadležnost da podržava i ustav entiteta, jer je to pitanje u isključivoj nadležnosti entitetskog ustavnog suda. Izuzetak od tog pravila postoji samo u slučaju kada entitetski ustavni sud tumači i primjenjuje entitetski ustav suprotno Ustavu BiH", navodi se u obrazloženju koje je objavljeno u Službenom listu.