Dugi i skupi procesi
46

Od Vuka, Rastodera pa do Ejubovića: Predmeti koji su izazvali proteste i uznemirenje javnosti

Piše: M. N.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Za manje od tri mjeseca završeno je suđenje Almiru Ejuboviću koji se tereti za saobraćajnu nesreću u kojoj se poginule tri djevojke, a jedna teško povrijeđena. Sudskim vijećem je predsjedavao Husein Delalić koji je pokazao da pravosuđe može biti efikasno.

Almir Ejubović, vozač BMW-a koji se 29. juna 2018. godine zabio u metalni stub na autoputu A1 kod Sarajeva, osuđen je na 15 godina i 10 mjeseci zatvora. U ovoj nesreći smrtno su stradale 17-godišnja Lejla Oruč, 16-godišnja Nađa Neradin i 18-godišnja Ajla Ibrica, dok se teško povrijeđena Ajla Oruč 13. jula probudila iz kome.

Almir Ejubović (Foto: Klix.ba)
Almir Ejubović (Foto: Klix.ba)

Suđenje je počelo 27. septembra, a završeno 20. decembra ove godine.

Sljedeći predmeti izazvali su masovne proteste građana Sarajeva koji su tražili efikasniji rad pravosuđa i veću sigurnost za život u ovom gradu.

Sanjin Sefić (Foto: D. S./Klix.ba)
Sanjin Sefić (Foto: D. S./Klix.ba)

Predmet protiv Sanjina Sefića počeo se voditi u martu 2017. godine, ali su zbog nedolaska advokata ili bolesti optuženih ročišta odgađana pa je postupak morao biti ponovljen. Novo suđenje počelo je u julu iste godine, a presuda je donesena 26. septembra 2018. godine. Proglašen je krivim za teško krivično djelo protiv sigurnosti javnog saobraćaja i krivično djelo neukazivanja pomoći povrijeđenoj osobi nakon saobraćajne nesreće. U ovoj nesreći poginule su Edita Malkoč i Selma Agić. Sefić je pobjegao s mjesta nesreće, a uhapšen je u Novom Sadu 11. oktobra 2016. godine gdje je bio u ekstradicijskom pritvoru do 9. januara 2017. godine kada je predat bh. pravosuđu.

Ljubo Seferović (Foto: Klix.ba)
Ljubo Seferović (Foto: Klix.ba)

Slučaj poznat kao "Dženan Memić" u kojem su Ljubo i Bekrija Seferović optuženi za saobraćajnu nesreću u kojoj je smrtno stradao Dženan Memić, a potom proglašeni nevinim, trajao je od oktobra 2016. godine do jula 2018. godine. Ovaj predmet je zavijen velom kontroverzi jer je Dženanov otac Muriz sve vrijeme tvrdio kako mu je sin ubijen i da za njegovu smrt nisu krivi Ljubo i Bekrija. Još uvijek se čeka odluka Vrhovnog suda FBiH. Sudskim vijećem predsjedavao je Igor Todorović.

Kerim Mudželet (Foto: Klix.ba)
Kerim Mudželet (Foto: Klix.ba)

Suđenje Kerimu Mudželetu održano je dva puta. Mudželet je osuđen za nesreću u kojoj je pješakinja Jelena Opričić iz Srbije poginula, a državljanin Njemačke zadobio teške povrede. Suđenje je počelo u novembru 2015. godine, a prva presuda je donesena u decembru 2016. godine. Osuđen je na osam godina zatvora. U narednoj godini presuda je ukinuta i novi postupak je počeo u junu 2017. godine, a okončan 22. novembra 2018. godine. Dobio je sedam godina zatvora.

Izudin Tahirović (Foto: D. S./Klix.ba)
Izudin Tahirović (Foto: D. S./Klix.ba)

Malo više od godinu dana trajalo je suđenje Izudinu Tahiroviću koji je osuđen za ubistvo Mirze Raščića koje je izvršio 16. aprila 2015. godine. Suđenje mu je trajalo od oktobra 2015. do novembra 2016. godine. Sudskim vijećem je predsjedavala Indira Jahić. Vrhovni sud FBiH je drugostepenom presudom smanjio kaznu za dvije i po godine, sa 20 na 17 godina i šest mjeseci.

Semir Rastoder (Foto: Klix.ba)
Semir Rastoder (Foto: Klix.ba)

Suđenje Semiru Rastoderu koji je osuđen na 5,5 godina zatvora zbog ubistva Have Dovadžije u saobraćajnoj nesreći koja se dogodila 2014. godine u Nedžarićima, trajalo je osam mjeseci. Sudskim vijećem je predsjedavao Jasenko Ružić. Suđenje je počelo u decembru 2014. godine, a završeno u oktobru 2015. godine.

Edin Vuk (Foto: Klix.ba)
Edin Vuk (Foto: Klix.ba)

Postupak protiv Edina Vuka i Anela Heraka koji su osuđeni za ubistvo Amara Mistrića koje su počinili 13. augusta 2009. godine, na Kantonalnom sudu se vodio od februara 2010. godine do septembra 2011. godine kada je izrečena presuda. Vuk je prvobitno osuđen na 16 godina zatvora, a drugostepeno mu je kazana povećana za dvije godine, dok je Herak osuđen na šest godina i šest mjeseci zatvora. Sudskim vijećem je predsjedavala Adisa Zahiragić.

Talić i Lelović (Foto Nezavisne novine)
Talić i Lelović (Foto Nezavisne novine)

Ove godine obilježena je decenija od ubistva tada 17-godišnjeg Denisa Mrnjavca koji je napadnut i nožem zboden u sarajevskom tramvaju. Godinu dana nakon ubistva osuđeni su napadači. Drugostepenom presudom Nermin Sikirica je osuđen na 10 godina zatvora za ubistvo, Ademir Lelović na 15, a Berin Talić na 10 godina zatvora zbog pomaganja Sikirici. Sutkinja je bila Adisa Zahiragić.