BiH
0

Izudin Tahirović osuđen na 20 godina zatvora zbog ubistva Mirze Raščića

Piše: A. B.
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Izudin Tahirović danas je u Kantonalnom sudu u Sarajevu prvostepenom presudom osuđen na 20 godina zatvora zbog ubistva s predumišljajem navijača Fudbalskog kluba Željezničar Mirze Raščića 16. aprila 2015. godine i ilegalnog držanja oružja i municije.

Tokom postupka je dokazano da je Tahirović imao motiv za ubistvo iako on nije u potpunosti razriješen.

Nakon izricanja presude Mirzina sestra Zerina Raščić je kazala da današnja presuda, sve i da je doživotni zatvor, porodici ne bi značila mnogo.

"On će izaći za 20 godina, a nama se naš Mirza neće vratiti", kratko je prokomentirala Mirzina sestra, a i njegova majka je također izjavila da nije zadovoljna presudom.

Tahirović je nakon ubistva Raščića pobjegao, ali su ga pripadnici sarajevske policije istu noć uhapsili. On se branio šutnjom. Od trenutka hapšenja se nalazio u pritvoru, a optužnica protiv njega je potvrđena 7. jula 2015. godine.

Pred sudijom za prethodni postupak Kantonalnog suda u Sarajevu Tahirović se izjasnio da nije kriv. Tokom suđenja su pozvani brojni svjedoci koji su tvrdili isto - Tahirović i Raščić nisu bili u kontaktu i znali su se samo preko tribine.

Naime, navedenog datuma Raščić je sa svojim drugovima s tribine u prostorijama udruženja Plavih prikupljao novac za gostujuću utakmicu FK Željezničar u Vitezu. Prema izjavama svjedoka, Tahirović se tog dana sukobio s Amarom Zulićem, otišao sa stadiona i vratio se u udruženje te ispalio četiri metka u pravcu Raščića koji je sjedio u lijevom dijelu prostorije, a nedugo nakon toga je i preminuo.

Pred Kantonalnim sudom u Sarajevu danas su se prije presude okupili rodbina, roditelji i navijači Fudbalskog kluba (FK) Željezničar koji su kazali da će žaliti zbog ove odluke Kantonalnog suda u Sarajevu.