BiH
76

Blizu 50 okupljenih ispred Suda KS traži najstrožiju kaznu za Izudina Tahirovića

Piše: A. B.
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Pred Kantonalnim sudom u Sarajevu danas su se okupili rodbina, roditelji i navijači Fudbalskog kluba (FK) Željezničar uoči izricanja presude Izudinu Tahiroviću koji je koji je 16. aprila 2015. godine pucajući iz pištolja ubio navijača Plavih Mirzu Raščića.

Blizu 50 okupljenih ispred Kantonalnog suda u Sarajevu podržavaju Mirzinu majku i sestru koje su ranije pozvale sve dobre ljude, prijatelje, rodbinu i osobe dobrog srca koje imaju savjest da im pomognu u njihovoj borbi za pravdu.

Izudin Tahirović će se danas ponovo naći pred sudskim vijećem koje će mu izreći presudu, dok okupljeni ispred Kantonalnog suda traže najstrožiju kaznu. Od prije nekoliko dana su širom Sarajeva postavljeni plakati s Mirzinim likom, kao i transparenti na kojima piše "Nikakva presuda zadovoljiti nas neće, ti si rana koja boli i zaliječiti se neće. Ali ono što možemo je da svakoga dana spominjući tvoje ime sačuvamo te od zaborava" i "Pravda za Mirzu Raščića".

Šesnaestog aprila prošle godine Mirza Raščić je u prostorijama udruženja FK Željezničar prikupljao novac za gostujuću utakmicu Plavih u Vitezu. Prema izjavama svjedoka, Tahirović se tog dana sukobio s Amarom Zulićem, otišao sa stadiona i vratio se u udruženje te ispalio četiri metka u pravcu Raščića, a jedan od njih mu je nanio teške tjelesne povrede od kojih je preminuo 25 minuta nakon ranjavanja.

Tahirović je pobjegao, ali su ga pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS) uhapsili istu noć. On je od trenutka hapšenja u pritvoru, a optužnica protiv njega je potvrđena 7. jula 2015. godine. Pred sudijom za prethodni postupak Kantonalnog suda u Sarajevu Tahirović se izjasnio da nije kriv. Tokom suđenja pozvani su brojni svjedoci koji su tvrdili isto - Tahirović i Raščić nisu bili u kontaktu i znali su se samo preko tribine.