{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ljubo i Bekrija Seferović nisu krivi za smrt Dženana Memića, sud ih oslobodio

Piše: Er. M./Klix.ba
16.7.2018. u 12:07
2.562
212
Ljubo i Bekrija Seferović nisu krivi za smrt Dženana Memića, sud ih oslobodio
2.562
Kantonalni sud u Sarajevu danas je donio prvostepenu presudu kojom je oslobodio Ljubu i Bekriju Seferovića kojima se sudilo za izazivanje saobraćajne nesreće u kojoj je stradao, a poslije preminuo Dženan Memić.
Na izricanju presude je kazano da se Seferovići oslobađaju svih optužbi te da Tužilaštvo KS nije dokazalo krivicu. Ljubo Seferović je sve vrijeme trajanja procesa bio u pritvoru, a nakon današnje presude zatraženo je da Ljubo i Bekrija Seferović budu pušteni na slobodu.

U obrazloženju tročlanog vijeća Kantonalnog suda u Sarajevu navedeni su navodi vještaka Ivice Perovića koji je vještačio sporne i nesporne tragove boje vozila. U zaključku se navodi da on nije mogao pronaći podudaranje da li boja odgovara.

Vještak Jasmin Bijedić je utvrdio kako povrede na tijelu Dženana Memića nisu mogle nastati u saobraćajnoj nesreći u noći kada je smrtno stradao Memić.

Vještak Željko Karan je utvrdio da Alisa Mutap nije imala potres mozga i da njene povrede ne odgovaraju povredama koje su mogle nastati u saobraćajnoj nesreći kobne noći. Sporne su bile i povrede na tijelu Dženana Memića na donjim ekstremitetima tijela.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo optužilo je Ljubu Seferovića za teško krivično djelo protiv sigurnosti javnog saobraćaja i krivično djelo neukazivanja pomoći osobi povrijeđenoj u saobraćajnoj nesreći. Bekrija Seferović optužen je za krivično djelo sprečavanja dokazivanja iz člana 349. stav 2. Krivičnog zakona FBiH.

Podsjetimo, prošle sedmice okončano je iznošenje završnih riječi u slučaju stradanja Dženana Memića u saobraćajnoj nesreći koja se dogodila 8. februara 2016. godine u Velikoj aleji na Ilidži. Tužilaštvo Kantona Sarajevo tražilo je da Kantonalni sud u Sarajevu kazni optužene, dok odbrana, kao i oštećena strana smatraju da navodi optužnice nisu dokazani.

Kantonalni tužioci su prilikom iznošenja završnih riječi odgovorili na pitanja koja je u proteklom periodu postavljao Muriz Memić, otac tragično stradalog Dženana, a koji tvrdi kako je njegov sin zapravo ubijen.

Tako je javnost prošle sedmice informisana o tome kako je vozilo Ljube Seferovića dovedeno u vezu sa saobraćajnom nesrećom u kojoj je stradao Memić, kako je Seferović uopće doveden u vezu s kombijem kojim je upravljao, odnosno izazvao saobraćajnu nesreću i kako je Dženan Memić doveden u vezu s oštećenjima na kombiju.

Tužioci su od sudije Igora Todorovića tražili da presudu donese u skladu sa zakonom i strukom, odnosno cijeneći dokaze i činjenice jer bi bilo kakvo drugačije postupanje ukazivalo na nepoštovanje pravnog sistema.

Ono što je obilježilo ovaj slučaj i suđenje dugo skoro dvije godine jeste što su Tužilaštvo KS i oštećeni (porodica Memić) bili na suprotnim stranama.

Dženanov otac od početka tvrdi da je njegov sin ubijen, te da je saobraćajna nesreća samo farsa koja je imala cilj nekoga zaštititi. Od 8. februara 2016. godine porodica Memić traga za istinom o Dženanovoj smrti.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: