BiH
0

Od sutra na uvidu građanima sva idejna rješenja za grb Banje Luke

FENA
Rad Draška Bošnjaka
Rad Draška Bošnjaka
Grafička rješenja s Javnog konkursa "Grb Grada Banja Luka“ bit će na javnom uvidu od sutra, 3. aprila, u Velikom izložbenom salonu Kulturnog centra Banski dvor.

Svi zainteresirani građani će do 14. aprila moći da pogledaju ukupno 30 radova, koje je Komisija za izbor idejnog rješenja izgleda Grba Grada Banja Luka, poslije izvršena analize, ocijenila da su ispunili utvrđene kriterijume.

Poslije ocjene tih radova, Komisija je kao najbolji ocjenila rad autora Draška Bošnjaka.

Ovaj prijedlog Komisije, koji je gradonačelnik Banje Luke Slobodan Gavranović prihvatio, i koji je razmatran i usvojen u okviru Nacrta odluke o izmjenama i dopunama Statuta Grada Banja Luka, na sjednici gradskog parlamenta, održanoj 20. marta ove godine, trenutno je na javnoj raspravi.

Do 7. aprila, zainteresirani građani mogu da pogledaju Nacrt na zvaničnoj internet stranici Grada, te da upute svoje prijedloge, primjedbe i mišljenja na adresu Službe za poslove Skupštine Grada i gradonačelnika (Grad Banja Luka, Trg srpskih vladara broj 1) ili elektronskom poštom na adresu: [email protected].

Tek godinu dana nakon što je grb Banje Luke proglašen neustavnim, jer sadrži elemente vjerskog i nacionalnog identiteta samo srpskog naroda, zvanično je predloženo novo rješenje simbola najvećeg grada RS-a.

Po mišljenju banjalučke opozicije, neprihvatljivo je da građani nisu ranije bili upoznati o svim prijedlozima pristiglim na konkurs za novi simbol Banje Luke.

Smatraju i da je to trebalo da se omogući i prije nego što je gradonačelnik Slobodan Gavranović prihvatio prijedlog Komisije za izbor idejnog rješenja izgleda grba Grada Banja Luka, i to rad autora Draška Bošnjaka, diplomiranog likovnog umjetnika, i uputio ga u skupštinsku proceduru.