{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ovo bi mogao biti novi grb Banje Luke

F
19.2.2014. u 15:10
106
194
Ovo bi mogao biti novi grb Banje Luke
106
Godinu dana nakon što je grb Banje Luke proglašen neustavnim jer sadrži elemente vjerskog i nacionalnog identiteta samo srpskog naroda, zvanično je predloženo novo rješenje simbola najvećeg grada RS-a.
Naime, gradonačelnik Slobodan Gavranović prihvatio je prijedlog Komisije za izbor idejnog rješenja izgleda grba Grada Banja Luka, i to rad autora Draška Bošnjaka, diplomiranog likovnog umjetnika, i uputio ga u skupštinsku proceduru.

Ovaj prijedlog bit će razmatran u okviru Nacrta odluke o izmjenama i dopunama Statuta Grada Banja Luka, koji će se naći na dnevnom redu naredne sjednice Skupštine Grada.

Datum održavanja ove sjednice znat će se poslije sutrašnjeg Kolegija Skupštine Grada. Grb Grada koristi se u dvije varijante: kao osnovni (tzv. mali grb) i srednji grb.

Prema ovom idejnom rješenju, osnovni Grb Grada je u obliku štita na kojem dominira plava boja, oivičen je zlatnom trakom sa vizurom Banskog dvora, na plavom, u samom vrhu štita, tankom linijom označena je vizura zgrade Gradske uprave.

Predsjednik Komisije Marica Slavnić podsjeća da se na javni konkurs prijavilo 47 kandidata, te da je Komisija za izbor idejnog rješenja izgleda Grba Grada Banja Luka, nakon otvaranja i analize, izdvojila 17 radova, koji nisu ispunjavali formalne uslove iz konkursa.

"Komisija je izvršila analizu i ocjenu radova na osnovu unaprijed utvrđenih kriterija, prema kojima grb mora da odražava istorijsko, kulturno i prirodno nasljeđe Grada Banja Luka, mora biti sačinjen i opisan po pravilima heraldike.

Oblik i forma grba mora da omogućava tehniku štampanja u više boja i da se grb, kao simbol može koristiti za izradu plaketa, znački, javnih priznanja, suvenira i sl, te da se mora raditi u dvije varijante: osnovnoj (tzv. mali grb) i proširenoj ili službenoj (tzv. srednji grb)", istakla je ona.

Nakon analize i ocjene prispjelih radova, Komisija je najboljim ocjenila rad autora Draška Bošnjaka.

Ukoliko Skupština Grada usvoji Nacrt odluke o izmjenama i dopunama Statuta Grada Banja Luka, on će biti upućen u javnu raspravu koja će trajati mjesec dana.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: