BiH
2

Bira se novi grb grada Banje Luke s kojim će se identifikovati svi stanovnici

SRNA
Banja Luka
Banja Luka
Grad Banja Luka raspisao je novi konkurs za izbor idejnog rješenja grba grada, koji je otvoren do 22. januara naredne godine, rečeno je Srni u Gradskoj upravi.

Konkurs je raspisan 23. decembra, a pravo učešća imaju fizička lica koja su državljani RS i BiH, te pravna lica registrovana za grafički dizajn i oblikovanje na teritoriji RS i BiH.

Odbornici Skupštine grada Banja Luka su na sjednici Skupštine grada, održanoj 28. novembra, prihvatili Informaciju o provedenom javnom kokursu za izradu idejnog rješenja grba grada Banja Luka, u kojoj je navedeno da nije usvojeno predloženo rješenje.

Gradonačelnik Banje Luke Slobodan Gavranović tada je izjavio da nije prihvatio prijedlog komisije za izbor idejnog rješenja, uz obrazloženje da ne sadrži dovoljno obilježja sa kojima bi se Banjalučani identifikovali i najavio da će procedura objavljivanja pozivnog konkursa za izradu idejnog rješenja grba biti ponovo provedena.

Ustavni sud RS je 20. februara donio odluku da grb Banje Luke i Nevesinja nije u saglasnosti sa Ustavom RS i Zakonom o lokalnoj samoupravi, jer sadrži elemente vjerskog i nacionalnog identiteta samo srpskog naroda.