BiH
1

Za Prostorni plan Banje Luke gotovo 800.000 KM

FENA
Za izradu novog Prostornog plana Banje Luke plaćeno je 795.000 KM i taj grad, nakon 23 godine, ponovo ima najvažniji planski dokument.

U Gradskoj upravi danas je izvršena i primopredaja završenog dokumenta "Prostorni plan Banje Luke sa Izvještajem o strateškoj procjeni uticaja na životnu sredinu“.

Načelnici Odjeljenja za prostorno uređenje Miri Sofilj ovaj dugoročni strateški planski dokument uručio je nosilac izrade Plana, direktor "Projekta“ a. d. Banja Luka Miroslav Vujatović.

Sofilj je rekla da su Prostornim planom, koji je donesen za period do 2030. godine, definisani osnovni ciljevi i principi razvoja grada, odnosno određene osnovne namjene prostora, sistem naselja urbanog i ruralnog karaktera i njihovo povezivanje, i drugo.

Prostorni plan s Izvještajem o strateškoj procjeni uticaja na životnu sredinu usvojen je na zasjedanju Skupštine Grada održanom 3. aprila ove godine, čime je omogućen kontinuitet pozitivne politike u prostoru i stvoreno povoljno okruženje za potencijalne investitore, kao i planski usmjeren razvoj Banje Luke.

"Ovaj dokument je osnov za dalju razradu, odnosno za korištenje i razradu svih sljedećih dokumenata iz prostorne oblasti nižeg reda", istakla je Sofilj.

Direktor "Projekta“ je rekao da su, zajedno s Institutom za građevinarstvo "IG“, završili izradu Prostornog plana dva mjeseca prije roka.

"Više od 50 stručnjaka radilo je na izradi ovog plana. Trebalo je pribaviti brojne dokumente, saglasnosti svih nadležnih ministarstava, a provedene su i javne rasprave, na kojima su građani i stručna javnost imali priliku da daju svoje sugestije. Cijeli taj kompleksan posao uspješno smo završili zahvaljujući temeljenoj pripremi, koju je uradilo Odjeljenje za prostorno uređenje", kazao je Vujatović.

Opća koncepcija organizacije, uređenja i korištenja teritorije Grada Banja Luka u periodu do 2030. godine zasniva se na ravnomjernijem teritorijalnom razvoju, aktiviranju privrednih potencijala, razvoju turizma, zaštiti i aktiviranju prirodnih vrijednosti i potencijala, uz poštovanje principa održivog razvoja i (posebno) zaštite životne sredine.

Između ostalog, planiranom mrežom naselja predviđeno je formiranje više centara, koji će biti nosioci razvoja i poboljšanja uslova života na selu.