BiH
0

Stručnjaci o reformi javne uprave u Banjoj Luci

Piše: M.R.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Tim za Banju Luku Gradske organizacije Srpske demokratske stranke (SDS), predstavio je na konferenciji za novinare prvi programski dokument "Reforma javne uprave u Banjoj Luci".

U pripremi dokumenta koji sadrži cjelovit program izlaska iz ekonomske i socijalne krize u kojoj se Banja Luka nalazi, učestvovali su brojni stručnjaci iz ovog grada na Vrbasu.

"Ovaj tim je osnovan prije godinu dana, a zadatak mu je da na osnovu analiza predloži određene promjene kako bi grad Banja Luka postao jedan od vodećih gradova u RS-u. Cilj nam je da poboljšamo poslove i da finansijski izvještaji budu što pozitivniji, kako bi Banja Luka bila primjer mnogim gradovima", istakao je na konferenciji Boško Čeko.

Aleksandar Savanović, član tima za Banju Luku, rekao je da se mi kao društvo nalazimo u velikoj krizi i da je neophodno usmjeriti snage ka rješavanju stvarnih problema.

"Ovaj dokument je jedan od načina. Urađen je u vidu bijele knjige gdje su navedene osnovne strategije koje SDS planira da sprovede ukoliko u oktobru dobije povjerenje glasača", izjavio je Savanović.

Tim za Banju Luku je u početku formirao oko 30 reformnih odbora, a trenutno je 42 resorna odbora u okviru SDS-a. U okviru njih je angažovan veliki broj stručnjaka, a rezultati rada odbora će biti uskoro predstavljeni.

"Pravni tim gradskog odbora SDS-a u Banjoj Luci, izvršio je detaljnu analizu normativnog okvira za rad i funkcionisanje opština i gradova u RS, sa akcentom na Banja Luku. Zaključili smo za postoji čitav niz nedostatnosti u zakonodavnoj regulativi, a to se u krajnjoj mjeri odnosi na funkcionisanje opština i gradova", izjavila je Stojana Kopanja, članica Gradskog odbora SDS-a za lokalnu samoupravu.

Neki od identifikovanih problema su loša preraspodjela nadležnosti između lokalne i centralne vlasti, jaka finansijska zavisnost lokalne vlasti od centralne, loša međuopćinska saradnja, loša unutrašnja organizacija organa općina i gradova, te sporedna uloga mjesnih zajednica onda kada bi njihova uloga trebala da bude glavna.

"Mi predlažemo određene pravne zahvate, koji bi podrazumijevali donošenje niza novih zakona i izmjene postojećih", navela je Kopanja.

Ovo je prvi u nizu dokumenata koji su pripremili stručni timovi Gradske organizacije Srpske demokratske stranke Banja Luka.