Komentari (6)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
@commi kod tebe sve sto je vezano za SFRJ je dobro. A to sto je ta oprema dekade i dekade zastarila to ti nista ne znaci. Cak mislim da su komponente tranzistorska tehnologija ili u najboljem slucaju SSI kola. e moj commii, adaptiraj se malo, jos malo pa ulazimo u drugu polovinu 21 stoljeca.
Nisam siguran za radar na Jahorini, provjeriću, ali pouzdano znam da je radar na Kozari \"preživio\" NATO napade. Ne znam u kakvom se stanju sad nalazi jer je predugo neaktivan. VZ \"Kosmos\" je u stanju da ga servisira. Radi se o dobrom radaru sa 14 stagerovanih frekvencija koje mijenja po zakonu slučajnog broja i mislim da je ovaj sistem još uvijek kostur radarske mreže Srbije i Hrvatske. Nisam u ovom poslu već skoro 20 godina tako da ne znam detalje...bilo kako bilo mislim da RS ima dva S-600 sistema. Koliko znam da je mimo onih koji su bili na Plješevici, Jahorini i Kozari jedan gotovo nov dovučen iz ŠC u Zadru 1991. Što se tiče obrade podataka mislim da je i za ovaj dio priče najvažnije ljudstvo, koje postoji i koje bi uz kraću preobuku lako prešlo sa vojnog na civilni sistem rada. Godišnji harač koji plaćamo Srbiji i Hrvatskoj bi bio dovoljan za kupovinu računarskog sistema koji bi bio instalisan u operativnom centru.
hm----baratas nekim info, ali dosta i fulas...reci cu ti samo da nije stvar u starim radarima (pokoji yugo jos uvijek radi)...vazna je obrada podataka, ovaj na jahorini sto ga spominjes je davno unisten, a ovaj na kozari....provjeri...
mislim da je ovo od Dejtona dvavaesta najava gazdinstva
ja mislim da more i ovako zracno nebo. zanima me kako izgleda bezracno nebo.
Ma daj nemojte više zamajavati ljude. Republika Srpska je bila u stanju još 1995.godine preuzeti ovaj posao svojim radarima na Kozari i Jahorini. Malo ljudi zna da su \"Tomahavci\" NATO-a na Kozari uništili samo antenski sistem radara S-600 dok je kompletna tzv.\"Lokus\" kabina i radar ostali netaknuti. VRS je čitav rat imala kompletan vazdušni prostor BiH, dio Hrvatske, Srbije i Italije na dlanu i neprekidno se vršilo praćenje situacije u VaP-u. Dva sistema S-600 kojima još uvijek raspolaže RS u stanju su vršiti višestruko instrumentalno navođenje lovačke avijacije, a da nisu u stanju pratiti prelete civilne avijacije, ma dajte. Razlozi su prvo bili SFOR-ova zabrana rada radara, ali već dugo vremena i ovaj razlog se mogao prevazići jer rat je davno završen, postoji dovoljno obučenog ljudstva za ove namjene, kako u RS tako i u federaciji (bivši oficiri VOJIN-a iz JNA) i samo treba vidjeti ko je i zašto kriv za bacanje državnih para.