BiH
0

Od oktobra 2011. preuzimamo kontrolu svog zračnog prostora

FENA
Bosna i Hercegovina će kompletnu kontrolu svog zračnog prostora preuzeti od 1. oktobra 2011. godine, potvrdili su danas predstavnici Ministarstva komunikacija i prometa BiH i Direkcije za civilno zrakoplovstvo BiH.

Oni su na pres-konferenciji u Sarajevu saopćili da će početne operacije za pružanje usluga kontrole zračnog prostora početi 1. oktobra naredne godine, ali će tranzicija u smislu postepenog preuzimanja kontrole trajati godinu dana.

Usluge kontrole zračnog prostora iznad BiH, u skladu sa sporazumom koji je naša zemlja potpisala 2000. godine, dosad su vršile relevantni subjekti iz Zagreba i Beograda.

-Godišnji prihodi koje su ostvarili ugovorni pružatelji usluga su na razini 11 miliona eura, izjavio je zamjenik generalnog direktora Direkcije za civilno zrakoplovstvo Marinko Šimunović, navodeći da je od 2000. godine do danas evidentan porast prometa i povećanje prihoda.

Ministar komunikacija i prometa BiH Rudo Vidović kazao je da su za uspostavu sistema upravljanja zračnim prometom u BiH osigurana finansijska sredstva iz više izvora.

Riječ je o sredstvima iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) od 17 miliona eura, iz redovnih prihoda od preleta oko pet miliona eura te iz donacija i podrške stranih organizacija 1,5 miliona eura.

Vidović podsjeća da je rok za implementiranje strategije uspostave sistema upravljanja zračnim prometom u BiH prolongiran dosad tri puta.

Također, rečeno je da je u toku izgradnja, adaptacija ili rekonstrukcija objekata za smještaj opreme i ljudi na različitim lokacijama u BiH, kao i obuka osoblja.

Uspostava agencije za pružanje usluga kontrole letenja u BiH planirana je do 31. decembra, sa sjedištem u Mostaru i definiranim organizacionim jedinicama oblasne kontrole u Sarajevu i Banjoj Luci te centrima službi kontrola na međunarodnim aerodromima u Banjoj Luci, Mostaru, Sarajevu i Tuzli.