Valentin Inzko
0

"Od 21. februara više Brisela, manje Dejtona"

FENA
Valentin Inzko (Foto: OHR)
Valentin Inzko (Foto: OHR)
Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko izjavio je da će odluke koje Evropska unija bude donijela 21. februara značiti, na jedan način, više Evrope, manje Dejtona u BiH.

Inzko je za BN televiziju potvrdio da će ministri EU 21. februara donijeti "krupne odluke" kada je u pitanju BiH te najavio da će naša zemlja dobiti i novog šefa Delegacije Evropske unije s funkcijom evropskog specijalnog predstavnika.

“Znam da se tamo veoma pažljivo priprema izbor novog predstavnika, ambasadora EU u Sarajevu, na položaj koji je već nekoliko mjeseci upražnjen. Oni traže jaku ličnost”, rekao je Inzko.

Potvrdio je da se razmišlja o jačem prisustvu EU u BiH, što je njemu, kaže, drago.

“Ako bih grubo rekao, onda će biti nešto manje Dejtona, a više Brisela”, naveo je visoki predstavnik u BiH.

Evropa je svjesna, dodao je, da BiH stagnira, zaostaje i ulazi u proces izolacije, a nezadovoljstvo građana je sve veće, zbog čega hitno mora učiniti “krupne rezove”.

“Svjesni smo stanja u BiH, znamo da ima 43 posto nezaposlenih. Momentalno se o sankcijama ne razmišlja, ali nezadovoljstvo raste. Nije moguće da na jednoj strani bh. lideri kažu želimo u Evropu, a s druge strane kod kuće ne mogu da srede svoje stvari”, naveo je Inzko.

Demantirao je i pisanje nekih medija da namjerava zamrznuti plaće poslanicima u Predstavničkog domu Parlamentarne skupštine BiH te izrazio nadu da će na sutrašnjem sastanku predstavnika političkih stranaka u Sarajevu doći do pomaka i, kako je rekao, razumijevanja političara za stanje i probleme u zemlji.