Slučaj Dobrovoljačka
0

Obustavljena istraga protiv Ganića, Divjaka, Backovića...

Sarajevo-x.com
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine obustavilo je istragu protiv osumnjičenih u slučaju Dobrovoljačka.

Tužilaštvo BiH donijelo je naredbu o obustavi istrage protiv: Ejupa Ganića, Hasana Efendića, Zaima Backovića, Jovana Divjaka, Jusufa Pušine, Emina Švrakića, Dragana Vikića, Fikreta Muslimovića, Dževada Topića, Jovice Berovića, Rešada Jusupovića, Jusufa Kecmana, Damira Dolana i Ibrahima Hodžića, jer je utvrđeno da u radnjama navednih osumnjičenih nisu sadržana obilježja krivičnog djela.

Nakon opsežne istrage, naredba o obustavi istrage protiv osumnjičenih osoba donesena je na temelju 352 izjave svjedoka te 412 materijalnih dokaza koji uključuju dokumente, videozapise, presretnute razgovore i druge dokazne materijale.

Dosadašnjom istragom je utvrđeno da je tokom napada u Dobrovoljačkoj ulici, ubijeno sedam i ranjeno 14 osoba, nakon što su onesposobljene za borbu. Istraga u vezi sa ovim radnjama se nastavlja zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo ratnog zločina, jer je na žrtve otvarana vatra nakon što su bile onesposobljene za borbu ili dok su se nalazile u sanitetskom vozilu. Istraga u vezi sa ovim posljedicama i radnjama se nastavlja.

Tokom istrage je utvrđeno da je dio zarobljenih vojnika iz kolone JNA odveden u prostorije FIS-a, Centralnog zatvora i štaba TO te da je u tim prostorijama vršeno zlostavljanje i maltretiranje tih zarobljenika.

Istraga u vezi sa ovim radnjama se nastavlja, s ciljem utvrđivanja odgovornosti poznatih počinitelja te identificiranja ostalih izvršitelja, kao i postojanja eventualne zapovjedne odgovornosti.

U skladu sa Zakonom o kaznenom postupku BiH na ovu odluku o obustavi istrage postupajućeg tužitelja može se uložiti pritužba Uredu glavnog tužioca, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.