BiH
0

Reakcije u RS-u na obustavu istrage u slučaju Dobrovoljačka

FENA
Zvaničnici RS-a, predstavnici političkih stranaka i boračkih udruženja smatraju neprihvatljivom odluku Tužilaštva BiH o obustavi istrage protiv 14 osoba u slučaju Dobrovoljačka.

U prvim reakcijama u RS-u optužuje se Tužilaštvo BiH za, kako se tvrdi, pristrasnost i procesuiranje samo Srba, a da onemogućavaju da se sazna istina o stradanju pripadnika tog naroda. Ponovo su srpski političari pokrenuli i pitanje opstanka "takvih" pravosudnih institucija na nivou BiH.

Za premijera RS-a Aleksandra Džombića obustavljanjem istrage u predmetu Dobrovoljačka Tužilaštvo BiH je pokazalo da "apsolutno nema kredibilitet da se bavi ovim pitanjima" te da je "ovaj slučaj samo potvrdio činjenicu da ovakvim radom zajedničke institucije ograničavaju perspektivu BiH kao države". Da će obustavljanje istrage u ovom slučaju imati "posljedice po stabilnost BiH", smatra i predsjednik PDP-a Mladen Ivanić i dodaje da bi to morali da znaju i međunarodni mentori Suda BiH, "ali nažalost ne znaju".

I predsjednik Boračke organizacije RS-a Pantelija Ćurguz navodi da ne iznenađuje odluka Tužilaštva BiH, ali da je iznenađen ukupnim odnosom svih relevantnih faktora u političkom životu RS-a kada je riječ o slučaju Dobrovoljačka. "Već sutra će, sasvim sigurno, uslijediti naše reagovanje na takva dešavanja koja će biti adresirana na relevantne političke faktore u RS", tvrdi Ćurguz.

Tužilaštvo BiH donijelo je naredbu o obustavi istrage protiv Ejupa Ganića, Hasana Efendića, Zaima Backovića, Jovana Divjaka, Jusufa Pušine, Emina Švrakića, Dragana Vikića, Fikreta Muslimovića, Dževada Topića, Jovice Berovića, Rešada Jusupovića, Jusufa Kecmana, Damira Dolana i Ibrahima Hodžića, jer je utvrđeno da u radnjama osumnjičenih nisu sadržana obilježja krivičnog djela.

"Nakon opsežne istrage, naredba o obustavi istrage protiv spomenutih osumnjičenih osoba donesena je na temelju 352 izjave svjedoka, te 412 materijalnih dokaza koji uključuju dokumente, video zapise, presretnute razgovore i druge dokazne materijale.

Dosadašnjom istragom je utvrđeno da je tokom napada u Dobrovoljačkoj ulici, ubijeno sedam i ranjeno 14 osoba, nakon što su onesposobljene za borbu.

Istraga u vezi sa ovim radnjama se nastavlja zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo ratnog zločina, jer je na žrtve otvarana vatra nakon što su bile onesposobljene za borbu ili dok su se nalazile u sanitetskom vozilu", saopćilo je Tužilaštvo BiH.