Obuka za državne službenike o upravljanju procesom javnih konsultacija u bh. institucijama

Klix.ba
20.11.2015. u 10:33
2
12
Obuka za državne službenike o upravljanju procesom javnih konsultacija u bh. institucijama
2
1/10
2/10
3/10
4/10
5/10
6/10
7/10
8/10
9/10
10/10
Na olimpijskoj ljepotici Jahorini održava se prva u nizu obuka o temi "Upravljanje procesom javnih konsultacija u institucijama Bosne i Hercegovine" (BiH), namijenjena državnim službenicima.
Kao učesnici, državni službenici imaju priliku da nauče i steknu više informacija o razvoju kapaciteta bh. institucija vlasti, te da se dodatno osposobe da koordiniraju procese javnih konsultacija pri donošenju pravnih dokumenata na razini BiH, sa posebnim osvrtom na on-line konsultacije (eKonsultacije). Na ovaj način će se, između ostalog, omogućiti građanima aktivno učešće u proces javnih konsultacija prilikom izrade pravnih propisa i drugih akata.

"Zahvaljujući CBGI projektu koji finansira EU i Ministarstvu pravde BiH, usvojene su izmjene u Pravilima o konsultacijama u institucijama BiH, gdje je, kao minimalan standard javnih konsultacija, uvedena mogućnost online konsultacija, a koje zapravo predstavljaju najjeftiniji i najtransparentniji način da svaki građanin koji ima internet pristup učestvuje u procesu konsultacija pri donošenju pravnih dokumenata", naglasio je Goran Žeravčić, voditelj CBGI projekta.

Posebna pažnja se posvetila upoznavanju učesnika radionionice sa svim elementima upravljanja procesa javnih konsultacija kao što je učešće javnosti u postupku izrade pravnih propisa i drugih akata, instrumenta e-konsultacije i funkcionalnosti sistema, kao i kreiranje izještaja putem web aplikacije za online konsultacije.

"Uspostava institucionalnih mehanizama omogućit će aktivniji angažman javnosti u kreiranju politike, dok će sudjelovanje javnosti u oblikovanju javnih politika i njihova provedba povećati kvalitetu javnih politika i ojačati državnu odgovornost", rekao je Niko Grubešić, pomoćnik Ministra pravde BiH.

Obuka se održava u okviru projekta "Izgradnja kapaciteta institucija vlasti pri angažiranju u političkom dijalogu sa predstavnicima civilnog društva u BiH" (CBGI), koji finansira Evropska unija u iznosu od 297.820 eura iz sredstava IPA 2012. Obuka traje dva dana i održava se u hotelu Termag.


Komentari (12)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: