BiH
1

Građani BiH imaju priliku da aktivno učestvuju u procesu javnih konsultacija

Klix.ba
Bosna i Hercegovina je zapravo jedna od rijetkih zemalja na svijetu koja bi ubrzo mogla dobiti mogućnost elektronske demokratije, kojom će zainteresovana javnost moći uticati na poboljšanje kvaliteta javnih politika u BiH.

Voditelj CBGI projekta, Goran Žeravčić u intervjuu za web portal Cbgi.ba govori o implementaciji projekta, budućim koracima, kao i o važnosti ispunjenja ciljeva CBGI projekta za građane Bosne i Hercegovine, ali i za Evropski put Bosne i Hercegovine.

Gospodine Žeravćić, možete li nam reći koliko je CBGI projekat bitan za Bosnu i Hercegovinu?

CBGI projekt je veoma važan projekt, jer će se njegovom implementacijom uspostaviti strateški ovir i institucionalni mehanizmi koji će omogućiti aktivniji angažman građana Bosne i Hercegovine u kreiranju javnih politika, dok će njihovo sudjelovanje u oblikovanju javnih politika i njihova provedba povećati kvalitetu javnih politika i ojačati državnu odgovornost.

Osim toga, zahvaljujući CBGI projektu i Ministarstvu pravde Bosne i Hercegovine, usvojene su izmjene u Pravilima o konsultacijama u institucijama Bosne i Hercegovine, gdje je, kao minimalan standard javnih konsultacija, uvedena mogućnost online konsultacija, a koje zapravo predstavljaju najjeftiniji i najtransparentniji način da svaki građanin koji ima internet pristup učestvuje u procesu konsultacija pri donošenju pravnih dokumenata.

Kakvu će konkretnu korist imati građani od implementacije ovog projekta? Možete li nam pojasniti koji će biti rezultati?

Implementacijom ovog projekta državni službenici imaju priliku da izgrade svoje kapacitete za uključivanje zaintersirane javnosti u proces kreiranja javnih politika, ali isto tako i u njihovu provedbu.

Snaženjem sustava eUprave ćiji je samo jedan mali segment eKonzultacije biće omogućeno svim zainteresiranim građanima aktivno učešće u proces javnih konsultacija prilikom izrade pravnih propisa i drugih akata u institucijama BiH. Ali ne samo građana, na ovaj način u proces kreiranja javnih politika se mogu uključivati i sve druge javne institucije, jedinice lokalne samouprave, medijske kuće, sindikati, strukovne i sve druge nevladine udruge. Trenutno smo fokusirani na omogučavanje uključivananje zainteresirane javnosti za javne politike koje definiraju u institucijama BiH, ali smo otvoreni da čitav sustav eKonsultacija proširimo i na razinu entiteta.

U kojoj fazi je implementacija CBGI projekta?

Trenutno je u toku finalizacije aplikacije za online konsultacije, odnosno eKonsultacije, te provedba tzv. jedan na jedan treninga sa državnim službenicima iz institucija sa razine BiH. U toku mjeseca marta očekujemo finalizaciju čitavog procesa i podizanje aplikacije za javnu upotrebu, te realizaciju javne informativne kampanje, kojom ćemo građanima Bosne i Hercegovine konkretnim primjerima objasniti kako iskoristiti eKonsultacije, odnosno informacijska sredstva i komunikacijske kanale za učešće u političkom odlučivanju, te direktno uticati na kvalitet pravnih dokumenata, koji se donosi u institucijama BiH.

Poruka građanima?

Bosna i Hercegovina je zapravo jedna od rijetkih zemalja na svijetu koja će imati tzv. elektronsku demokraciju, kojom će se omogućiti neposredno učestvovati u kreiranju javnih politika i zakonskih rješenja koje se donose u institucijama BiH. Samo jednim klikom, građani će moći uticati na različita pitanja od javnog značaja za početak onih koje se donose na razini BiH, a mi se iskreno nadamo ubrzo i na entitetskoj, kantonalnoj razini. Iskoristite svoje mogućnosti!