BiH
5

Obnavlja se kamp za mlade uništen u poplavama

FENA
Vojska Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Oružane snage Bosne i Hercegovine aktivno učestvuju u realizaciji društveno odgovornih aktivnosti s ciljem razvoja lokalnih zajednica u BiH.

Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) u BiH podržava posjetu pripadnika američke vojske BiH s ciljem unapređenja međukulturalne saradnje.

Od 23. od 28. maja, uz podršku USAID-a, vojska SAD-a i Oružane snage BiH zajedno s volonterima Demokratskog centra "Nove Nade" iz Bihaća rade na obnovi kampa za mlade, a koji se nalazi u Bosanskoj Otoci, u blizini Bihaća.

Radi se o izgradnji indijanskih šatora, ljuljački, tobogana, ograda, te info štanda, koji zajednički postavlja vojska SAD-a i volonteri Demokratskog centra uz velikodušnu podršku Oružanih snaga BiH i Općine Bosanska Krupa.

"Izuzetno smo ponosni što uz podršku USAID-a, vojska SAD-a s pripadnicima Oružanih snaga BiH i našim volonterima, radi na izgradnji novih sadržaja ovog jedinstvenog kampa te na obnovi dijelova koji su uništeni u prošlogodišnjim poplavama. Akcija će omogućiti da kamp, kao jedini ove vrste u BiH, ponudi platformu za razvoj mira, jačanje demokratskih procesa te jačanja građanskog društva kroz razvoj značajnog broja volonterskih programa za mlade te unapređenja međukulturalne saradnje", kazao je Samir Halilović, menadžer Demokratskog centra "Nove Nade".

Kamp je trenutno jedini prostor ovakve vrste u BiH, a koji je namijenjen radu s mladima u prirodi, te koji je dosada ugostio mlade iz više od 13 zemalja svijeta. Nakon izgradnje novih sadržaja, kamp će tokom ove godine biti u mogućnosti primiti 450 mladih ne samo iz regije, već i iz cijele Evrope.

Dodatno, u saradnji sa srednjim školama BiH, kamp će biti stavljen u službu srednjoškolaca pružajući im mogućnost za razvoje programa tokom ljeta. Sa svom potrebnom infrastrukturom, kamp će i organizacijama nevladinog sektora ne samo iz BiH, već i iz Evrope, nuditi prostor za višednevno održavanje radionica.

Od 23. do 31. maja, USAID podržava još nekoliko akcija vojske SAD-a koje se zajedno sa pripadnicima Oružanih snaga BiH te lokalnim partnerima, realiziraju širom BiH.

Farbanje zida-pasaža u centru Doboja, uništenog u prošlogodišnjim poplavama, obnavljanje pješačke staze u Tesliću, koja se nalazi uz rijeku Usoru, uništene u prošlogodišnjim poplavama, izmještanje dječijeg igrališta i njegovog uređenja u Orašju, te obnova tri dječija igrališta u Travniku dio su niza aktivnosti koje u sklopu USAID podrške, vojska SAD-a zajedno sa pripadnicima Oružanih snaga BiH, realizira s ciljem unapređenja i razvoja lokalnih zajednica u BiH.