BiH
273

Bosana spaja djecu iz BiH i dijaspore: Prijateljstva, vježbanje jezika i život bez mobitela

Klix.ba
Danas je posljednji dan ljetnog kampa za djecu "Vratimo se prirodi" koji traje od ponedjeljka, 3. augusta u organizaciji Fondacije Bosana.

U ovom ljetnom kampu koji se održava na planini Vlašić kod Travnika učestvuju djeca uzrasta od 10 do 14 godina. Priliku da uživaju u čarima kampa dobila su i djeca bez jednog ili oba roditelja, djeca težeg materijalnog stanja, djeca koja su sada ili u prošlosti bila žrtve nasilja u porodici, ali i djeca iz bh. dijaspore.

Ovaj ljetni kamp namijenjen je djeci i mladima u Bosni i Hercegovini i bh. dijaspori s ciljem razvijanja različitih interesa, poticanja na bavljenje hobijima i razvijanja samopouzdanja. Kroz zabavne i interaktivne radionice kao što su drama, umjetnost i ples, učesnici i učesnice kampa imali su priliku učiti kako se bolje nositi sa vršnjačkim pritiskom i izazivanjem, ali i kako da efektnije komuniciraju i formiraju bolje odnose sa svojim roditeljima, braćom, sestrama, vršnjacima i edukatorima. Ovo je bila sjajna prilika za djecu i mlade da se barem na pet dana udalje od kompjutera i telefona, druže se, budu fizički aktivni i ponovo se povežu sa prirodom.

"U kampu su svi super. Savjetnici su jako brižni i puno nam posvećuju pažnju, a voditelji radionica nas svaki dan nauče nešto novo. Ovdje se podstiče i ohrabruje lijepo ponašanje i međusobno poštivanje. Svaka radionica ima svoju svrhu. Zahvaljujući ovom kampu shvatio sam da je moguće živjeti bez mobitela", rekao je Adnan P., jedan od učesnika u kampu.

Dugoročni cilj projekta je masovnije uključiti bh. dijasporu i od sljedeće godine intenzivnije početi razvijati mostove između djece i mladih koji žive u Bosni i Hercegovini i u dijaspori. Ovaj kamp predstavlja dobru priliku za djecu i mlade koji žive van granica BiH da poboljšaju svoje jezičke sposobnosti i nauče nešto više o zemlji i kulturi svojih predaka. S druge strane, djeca koja žive u BiH imat će priliku da čuju i saznaju kako to žive njihovi vršnjaci diljem svijeta. Također, od sljedeće godine cilj je u projekat uključiti i srednjoškolce i kreirati odgovarajući program za njih.

Fondacija Bosana, koja je osnovana u Americi (SAD), a potom registrirana i u BiH, pomaže mladim ljudima da naprave pozitivne izbore u životu koji će im kasnije omogućiti da povećaju osobne potencijale. Cilj je dakle da se formiraju u stabilne osobe koje će moći jednog dana izdržavati sami sebe i biti korisni članovi/članice društva. Jedan od ciljeva Fondacije Bosana je da se pokušavaju umanjiti posljedice masovnog "odliva mozgova" u Bosni i Hercegovini koji se dogodio u toku rata i nakon rata, tako što se obrazuju mladi ljudi u tehničkom i praktičnom smislu i bivaju zapravo ohrabreni da uspiju.

Ovogodišnji ljetni kamp na Vlašiću podržali su Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, Općina Travnik, TPO Fondacija i organizacija MindLeaps. Završna ceremonija održat će se u subotu, 8. augusta na tvrđavi na Starom gradu u Travniku gdje će učesnici i učesnice kampa imati priliku da široj javnosti prezentiraju šta su to naučili tokom pet dana ovog ljetnog kampa.