{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bosana spaja djecu iz BiH i dijaspore: Prijateljstva, vježbanje jezika i život bez mobitela

7.8.2015. u 20:35
273
19
Bosana spaja djecu iz BiH i dijaspore: Prijateljstva, vježbanje jezika i život bez mobitela
273
Danas je posljednji dan ljetnog kampa za djecu "Vratimo se prirodi" koji traje od ponedjeljka, 3. augusta u organizaciji Fondacije Bosana.
U ovom ljetnom kampu koji se održava na planini Vlašić kod Travnika učestvuju djeca uzrasta od 10 do 14 godina. Priliku da uživaju u čarima kampa dobila su i djeca bez jednog ili oba roditelja, djeca težeg materijalnog stanja, djeca koja su sada ili u prošlosti bila žrtve nasilja u porodici, ali i djeca iz bh. dijaspore.

Ovaj ljetni kamp namijenjen je djeci i mladima u Bosni i Hercegovini i bh. dijaspori s ciljem razvijanja različitih interesa, poticanja na bavljenje hobijima i razvijanja samopouzdanja. Kroz zabavne i interaktivne radionice kao što su drama, umjetnost i ples, učesnici i učesnice kampa imali su priliku učiti kako se bolje nositi sa vršnjačkim pritiskom i izazivanjem, ali i kako da efektnije komuniciraju i formiraju bolje odnose sa svojim roditeljima, braćom, sestrama, vršnjacima i edukatorima. Ovo je bila sjajna prilika za djecu i mlade da se barem na pet dana udalje od kompjutera i telefona, druže se, budu fizički aktivni i ponovo se povežu sa prirodom.

"U kampu su svi super. Savjetnici su jako brižni i puno nam posvećuju pažnju, a voditelji radionica nas svaki dan nauče nešto novo. Ovdje se podstiče i ohrabruje lijepo ponašanje i međusobno poštivanje. Svaka radionica ima svoju svrhu. Zahvaljujući ovom kampu shvatio sam da je moguće živjeti bez mobitela", rekao je Adnan P., jedan od učesnika u kampu.

Dugoročni cilj projekta je masovnije uključiti bh. dijasporu i od sljedeće godine intenzivnije početi razvijati mostove između djece i mladih koji žive u Bosni i Hercegovini i u dijaspori. Ovaj kamp predstavlja dobru priliku za djecu i mlade koji žive van granica BiH da poboljšaju svoje jezičke sposobnosti i nauče nešto više o zemlji i kulturi svojih predaka. S druge strane, djeca koja žive u BiH imat će priliku da čuju i saznaju kako to žive njihovi vršnjaci diljem svijeta. Također, od sljedeće godine cilj je u projekat uključiti i srednjoškolce i kreirati odgovarajući program za njih.

Fondacija Bosana, koja je osnovana u Americi (SAD), a potom registrirana i u BiH, pomaže mladim ljudima da naprave pozitivne izbore u životu koji će im kasnije omogućiti da povećaju osobne potencijale. Cilj je dakle da se formiraju u stabilne osobe koje će moći jednog dana izdržavati sami sebe i biti korisni članovi/članice društva. Jedan od ciljeva Fondacije Bosana je da se pokušavaju umanjiti posljedice masovnog "odliva mozgova" u Bosni i Hercegovini koji se dogodio u toku rata i nakon rata, tako što se obrazuju mladi ljudi u tehničkom i praktičnom smislu i bivaju zapravo ohrabreni da uspiju.

Ovogodišnji ljetni kamp na Vlašiću podržali su Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, Općina Travnik, TPO Fondacija i organizacija MindLeaps. Završna ceremonija održat će se u subotu, 8. augusta na tvrđavi na Starom gradu u Travniku gdje će učesnici i učesnice kampa imati priliku da široj javnosti prezentiraju šta su to naučili tokom pet dana ovog ljetnog kampa.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: