BiH
33

Međuentitetski kamp na obali Drine okupio 120 učenika iz FBiH i RS-a

Piše: E. A.
(Foto: Klix.ba)
Goraždansko Udruženje "Pomoć djeci Balkana" devetu godinu zaredom organizuje druženje učenika i nastavnika osnovnih škola iz općina u Federaciji BiH i Republici Srpskoj.

Međuentitetski dječiji kamp održava su u školi na Sadbi i u njegovom programu su brojne edukativne radionice, takmičenja, zabava. U kampu će tokom njegovog trajanja, ovog ljeta, u dvije grupe boraviti 120 učenika iz 12 škola, 12 nastavnika i 12 volontera. Svake godine interesovanje učenika za učešće u kampu je sve veće a škola u Sadbi ljeti postaje centar dječijeg carstva u Gornjedrinskoj regiji.

"Presretan sam. Vidite i sami koliko je ovdje radosti mladih na jednom mjestu. I zadovoljstva nastavnika koji učestuju u realizaciji ovog, za nas, izuzetno važnog projekta. Ulažemo mnogo truda da sve bude kako treba, a najbolja satisfakcija su nam nasmijani dječaci i djevojčice", kaže Husein Halilović predsjednik Udruženja "Pomoć djeci Balkana".

On je na svečanosti otvaranja kampa uputio riječi zahvalnosti finansijerima projekta, UN-u, UNICEF-ovoj kancelariji u Sarajevu, Ministarstvu obrazovanja BPK Goražde, Općini Goražde i humanitarnoj organizaciji "Cooperation Balcanes", resorno ministarstvo i OŠ "Mehmedalija Mak Dizdar" obezbjedili su prostor i infrastrukturu za održavanje kampa.

"Pored učenika svih šest osnovnih škola sa područja BPK Goražde u kampu će učestvovati i djeca iz Foče, Rudog, Višegrada, Mokrog i Štrbaca a kamp će trajati do 5. avgusta", dodaje Halilović.

Pojašnjava da je važno što se održava ovakav projekat jer je međuentitetski, no s druge strane učenicima je najvažnija činjenica da se ponovo sreću, druže i igraju.

"Vrijeme u kampu će biti ispunjeno edukacijama iz raznih oblasti, matematika, engleski jezik, likovni i literarni radovi, škola plivanja. Predviđene su i posjete nekropolama stećaka u mjestima Presjeka i Goršić polje te posjeta Višegradu, kao i druge aktivnosti", naglasio je Halilović.

Učesnicima kampa pridružila su se i djeca sa poteškoćama u razvoju iz OŠ "Fahrudin Fahro Baščelija".

Na svečanosti otvaranja dobrodošlicu učesnicima kampa uputili su predstavnici UNICEF-a, načelnik općine Goražde Muhamed Ramović, te kantonalni ministar obrazovanja Damir Žuga i premijer kantona Emir Oković, ističući važnost projekta ali i podršku mladima iz regije da budu zajedno.