BiH
13

Nema granica: Međuentitetsko druženje djece sa poteškoćama u razvoju

Piše: E. A.
U Goraždu su se okupili učenici sa poteškoćama u razvoju iz nekoliko bh. gradova, njihovi nastavnici te vršnjaci koji redovno pohađaju nastavu u osnovnim školama, a dan je ispunjen zabavnim i sportskim aktivnostima, radionicama i takmičenjima.

Međuentitetsko druženje učenika dio je projekta koji realizuje Udruženje "Pomoć djeci Balkana" na bazi platforme "Dijalog za budućnost" koju su potpisali Predsjedništvo BIH i Ujedinjene nacije, a koji podrazumijeva promociju suživota i različitosti u BIH.

"Ovakvi projekti mogu da žive svugdje u svijetu jer je njihova svrha pomirenje, suživot i tolerancija a poštivanje različitosti i svi drugi segmenti korisni su za djecu", kaže Husein Halilović, predsjednik Udruženja „Pomoć djeci Balkana“ .

Uz zabavne i sportske aktivnosti, radionice i takmičenja u likovnim i literarnim radovima danas se družilo 80 učenika sa poteškoćama u razvoju iz Sarajeva, Rudog, Višegrada, Sokoca, Foče I Goražda te 50 njihovih vršnjaka koji redovno pohađaju nastavu u osnovnim školama.

"Ovakvi projekti mogu samo doprinijeti izgradnji mira i suživota te međusobnog zbližavanja uz uvažavanje različitosti", kazala je Svetlana Nikolić, nastavnica OŠ "Vuk Karadžić" iz Višegrada.

Projekat udruženja „Pomoć djeci Balkana“ finansira UNICEF a podrška nije izostala ni od Ministarstva obrazovanja BPK Goražde, Općine Goražde kao i humanitarne organizacije "Cooperacion Balkanes" iz Španije koja je donator od prvog dana.

Projekat se nastavlja uz Festival interkulturalizma koji će se 6. novembra održati u Gradskoj dvorani "Mirsad Hurić" u Goraždu, a posljednji segment biće smotra znanja iz engleskog jezika i matematike 20. novembra u OŠ "Sveti Sava" u Foči.