BiH
20

Festival interkulturalizma u Goraždu: Prevazići ružna iskustva iz rata u BIH

Piše: E. A.
(Foto: Klix.ba)
Udruženje "Pomoć djeci Balkana" organiziralo je u Gradskoj dvorani "Mirsad Hurić" u Goraždu treći "Interkulturalni festival". Riječ je o manifestaciji kojom se nastavlja druženje djece iz oba bh. entiteta.

Zahvaljujući ovom Udruženju u Goraždu su se susreli učenici pet osnovnih škola iz BPK Goražde a i isto toliko škola iz susjednih općina RS-a, njih više od 150, zajedno sa njihovim nastavnicima i vaspitačima. Oni su na najljepši način predstavili kulturu i običaje naroda koji žive na ovom prostoru. Učinili su to sa mnogo radosti i porukama koje u sebi nose samo pozive na mir i dobrotu.

"Festival je kruna međuentitetskog projekta 'Ljetni kamp na Sadbi' koji je i ove godine okupio učenike iz goraždanskih, ali i osnovnih škola iz Foče, Rudog, Višegrada, Mokrog i Štrbaca. Ovaj projekat živi već desetu godinu. Zahvaljujemo se Ujedinjenim nacijama koje su podržale ovaj Projekat preko UNDP-a, UNESCO-a i UNICEF-a koji su ove godine obezbijedili donatorska sredstva da se podrže projekti obrazovanja i kulture mladih u više od 20 gradova BiH", poručio je Husein Halilović, predsjednik Udruženja "Pomoć djeci Balkana".

On je pozvao mlade nastavnike i profesore da se uključe u rad udruženja.

"Mladi trebaju preuzimati ovakve stvari. Nadam se da smo ispunili svoj cilj, tražili smo da iz svake škole dođe po 10 učenika, a oni su poslali 20 učenika što znači da djeca žele da se druže, oni ne znaju za prezir. Oni će za kratko vrijeme voditi politiku za bolje sutra svih nas u BiH", dodao je Halilović.

Projekat se u proteklom periodu realizirao pod pokroviteljstvom Američke ambasade u BiH i španske organizacije "Cooperacion balkanes". Cilj "Interkulturalnog festivala" je prevazilaženje razlika i ružnih iskustava koja je ostavio rat u BIH a podršku projektu dali su i kantonalno ministarstvo obrazovanja i općina Goražde.

"Festival interkulturalizma" je dio ukupnog velikog projekta "Dijalog za budućnost" kojeg Ujedinjene nacije realizuju sa partnerskim organizacijama, kakvo je i goraždansko udruženje "Pomoć djeci Balkana".