BiH
226

Obilježena godišnjica pogibije komandanta Zaima Imamovića

Klix.ba
U haremu Alipašine džamije u petak 9. oktobra 2015. godine članovi porodice, predstavnici vlasti sarajevskog i srednjobosanskog kantona, boračkih udruženja i velikog broja ratnih suboraca, polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe obilježili su godišnjicu pogibije velikog patriote i komandanta Armije RBiH rahmetli Zaima Imamovića.

On je od gelera granate poginuo na današnji dan 1995. godine na treskavičkom visu Čelina, iznad prijevoja Rogoj, samo nekoliko dana prije uspostave mira u Bosni i Hercegovini.

U ime Općine Centar cvijeće su položili predsjedavajući Općinskog vijeća Nedžad Ajnadžić, dopredsjedavajući Vijeća Slaven Kovačević, vijećnik Suvad Kerla i savjetnik Haris Vlajčić.

"Zaim Imamović je grdosija bosanskohercegovačkog čovjeka, veliki patriota i primjer kako se voli i brani država Bosna i Hercegovina i svoj grad", kazao je ovom prilikom predsjedavajući Ajnadžić.

Nakon ovoga, u organizaciji Saveza dobitnika najvećih ratnih priznanja "Zlatni ljiljan“ i "Zlatna policijska značka“ Kantona Sarajevo, u Domu mladih na Skenderiji održana je akademija u povodu godišnjice pogibije komandanta Zaima Imamovića.

Zaim Imamović je za herojski doprinos oružanom otporu agresiji na Republiku Bosnu i Hercegovinu dobitnik najvećeg ratnog priznanja "Zlatni ljiljan". Obavljao je, u činu majora, dužnost komandanta 14. divizije Prvog korpusa Armije RBiH. Jedan je od organizatora operacije kodnog naziva "Krug", izvedene od 15. augusta do 18. septembra 1992. godine, u kojoj je oslobođen grad Goražde i čitava teritorija ove općine, te značajni dijelovi općina Foča i Rogatica.

Zaim Imamović je rođen 22. aprila 1961. godine, u selu Poratak kod Ilovače, petnaestak kilometara od Goražda. Oficirsku karijeru u JNA završio je u činu kapetana prve klase, koju je napustio 8. aprila 1992. godine i odmah se priključio Teritorijalnoj odbrani Republike Bosne i Hercegovine.