BiH
359

20 godina od pogibije heroja sa Drine Zaima Imamovića

Piše: E. A.
Zaim Imamović
Zaim Imamović
U Sarajevu će danas biti obilježena 20. godišnjica pogibije legendarnog komandanta Zaima Imamovića.

Komandant 14. divizije Prvog korpusa Armije RBiH poginuo je 9. oktobra 1995. godine, dva dana prije uspostave trajnog primirja na tlu Republike BiH, na prvoj borbenoj liniji u rejonu prijevoja Rogoj u općini Trnovo.

"Iz Goražda je jutros organizovan polazak sa Trga branilaca grada jer mnogi saborci i prijatelji rahmetli Zaima Imamovića žele položiti cvijeće i proučiti dovu ispred Alipašine džamije gdje je ukopan. Okupit ćemo se ispred džamije u 10:15, a već u 10:30 sati u Domu mladih na Skenderiji bit će održana Svečana akademija u povodu godišnjice pogibije komandanta Zaima", izjavio je Nesib Hodo, predsjednik Udruženja demobilisanih boraca BPK Goražde.

On dodaje da je neizmjerna uloga i doprinos komandanta Zaima Imamovića u odbrani ovih prostora, koji je 1992. godine formirao Prvu drinsku brigadu, jednu od prvih brigada koja je stala u odbranu istočnih kapija BiH. Tvorac je i operacije kodnog naziva Krug, izvedene od 15. 8. do 18. 9. 1992. godine, u kojoj je oslobođen grad Goražde i čitava teritorija ove općine, te značajni dijelovi općina Foča i Rogatica.

Heroj sa Drine Zaim Imamović, komandant 14. divizije Prvog korpusa Armije RBiH, posthumno je odlikovan najvišim ratnim priznanjem značkom Zlatni ljiljan.