BiH
34

Obilježena godišnjica najvećih bitaka za oslobođenje Goražda

Piše: E. A.
(Foto: Klix.ba)
U Goraždu se obilježava početak operacija "Krug" i "Drina" u kojima je 1992. godine oslobođena kompletna teritorija općine Goražde. Operacija oslobođenja grada na Drini, tvrde akteri, jedna je od najvećih bitaka za Goražde tokom rata.

Akciju su izveli borci 1. i 31. drinske udarne brigade a borbe su trajale četerdeset dana i završile trijumfalnim ulaskom u grad oslobodilačkih jedinica preko jakih uporišta neprijatelja, Desana i Površnice.

Akcija je izvedena na dva ratišta, napadom na kote Hranjen i Oštro na jednoj strani i Petibor, Trovrh i Tvičijak na drugoj strani. Izvođenjem operacije ''Krug'' neprijatelju je nanesen težak poraz a oslobođeno 150 kvadratnih kilometara teritorije. 14. septembra počela je akcija za oslobađanje teritorije na desnoj obali Drine koja je okončana 18. septembra 1992. godine, a izvele su je jedinice 43. I 31. drinske brigade.

Razbijena su neprijateljska uporišta na Kolijevkama i Biljinu, oslobođena naselja Bare, Krsnica, Zupčići, Potkozara i još neka sela. Tada je cijeli teritorij Goražda bio slobodan.

Obilježavanje 23. godišnjice početka ovih operacija je počelo posjetom šehidskih mezarja , polaganjem cvijeća i učenjem fatihe na spomen obilježju u mjestu Dražmilo odakle su jedinice Armije RBiH krenule u oslobodilački pohod dok je centralna svečanost organizirana u Beriču, čiji su stanovnici dali veliki doprinos u akcijama oslobađanja grada.

U sklopu obilježavanja održana je i javna tribina o temi „Značaj operacija Krug i Drina“, i prijem za porodice šehida dok je u džamiji u Brajlovićima proučen tevhid pred duše šehida.