BiH
12

Svečanost u Goraždu: 18. septembar je dan ispisan zlatnim slovima u historiji grada

Piše: E. A.
(Foto: Klix.ba)
Danas je obilježena 23. godišnjica oslobođenja Bosansko-podrinjskog kantona i općine Goražde kada se s ponosom sjećamo heroja, nepokolebljivog duha ovog naroda i snage naših branilaca, a posebno svih onih koji su dali svoje živote za slobodu.

Tačno prije 23 godine, 18. septembra prvi put je oslobođeno Goražde i to okončanjem operacija "Krug" i "Drina" kada su branioci ovog područja postigli najveći uspjeh Armije RBiH u prvoj godini rata, oslobodivši više od 600 kvadratnih kilometara teritorije pod opsadom. Goražde je tada nazvano "Gradom heroja".

Ovaj datum se u gradu na Drini obilježava kao Dan Bosansko-podrinjskog kantona i općine Goražde, a tim povodom na centralnom spomen obilježju okupljeni su se prisjetili prošlih vremena.

Himna, cvijeće na spomeniku palim borcima i dužna počast herojima koji su za odbranu ovog dijela BIH dali svoje živote, tradicija je koja se u gradu heroju njeguje već 23 godine, a ovaj datum zlatnim slovima je upisan u historiju Goražda.

Današnji dan svjedoči o herojskom otporu njegovih branilaca, ali i svih njegovih stanovnika koji su se prisjetili dana kada su jedinice Prve, 31. i 43. Drinske udarne brigade kroz operacije "Krug" i "Drina" uspjele poraziti znatno nadmoćnijeg neprijatelja i osloboditi najveći dio goraždanske teritorije.

Na spomen obilježju okupili su se nekadašnji borci, komandanti, ratni vojni invalidi, porodice šehida i poginulih boraca, pripadnici Oružanih snaga BiH, zvaničnici svih nivoa vlasti, te brojni gosti među kojima i Željko Komšić, zastupnik u državnom parlamentu i Emir Suljagić, zamjenik ministra odbrane BiH.

Uz defile zastava ratnih brigada i policije koje su nosili sinovi čiji su očevi u odbrambeno-oslobodilačkom ratu pod njihovim okriljem branili ove prostore, Zlatni ljiljan Derviš Hodžić i tadašnji načelnik štaba Prve DUB Nedžib Bašić, podsjetili su na ratni put brigada i hrabrih branilaca koji su u prvoj godini rata krenuli u gotovo nemoguću misiju.

"U akcijama Krug i Drina živote su izgubila 64 borca. Njima i svima koji su za slobodu ovog grada položili živote iskazujemo poštovanje za hrabrost koju su pokazali. U amanet su nam ostavili da ne zaboravimo i da brinemo o njihovim porodicama", kazao je Derviš Hadžić iz Koordinacije boračkih udruženja BPK Goražde.

Uz zvaničnike koji su uputili čestitke, ipak su na najljepši način rođendan svom gradu, pjesmom i plesom, čestitali mališani vrtića "Sunce" i "SOS Kinderdorf".

Danas je organizovana i posjeta mezarjima palih boraca, te partizanskom groblju u Kolijevkama gdje je također položeno cvijeće.

Održana je i zajednička svečana akademija i Svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Goražde na kojoj su dodjeljena najveća priznanja Općine Goražde.

Priznanja '"Počasni građanin Općine Goražde" dobili su načelnik turske Općine Sahinbey, Mehmet Tahmazoglou, pomoćnik načelnika bratske Općine Kecioren Mustafa Arac i Hamed efendija Efendić i to za izuzetan doprinos u promociji stabilnosti i ugleda BIH i Općine Goražde.

Priznanje ''Zlatna plaketa Općine Goražde'' pripala je privredniku Hasanu Tafru, firmi "Emka Bosnia Goražde" i atletičaru Zaimu Šumanu dok je "Srebrna plaketa Općine Goražde" dodjeljena Udruženju "Kulturna baština" BPK Goražde, Arminu Teroviću i šahisti Efimu Muratoviću.

Priznanje "Prijatelj/ Prijateljica Općine Goražde" dodijeljeno je Claudiai Beck, Azemu Bujaku i Senadu Islamu.