BiH
644

Goražde dijeli bol Srebrenice: Cvijeće zaplovilo Drinom

Piše: E. A.
(Foto: Klix.ba)
Najmlađi članovi RK Radnički iz Goražda tradicionalno 11. jula sa Mosta "Žrtava genocida u Srebrenici" spuštaju cvijeće u rijeku Drinu, u znak suosjećanja i solidarnosti sa žrtvama Srebrenice.

Učinili su to i ove godine dijeleći bol sa preživjelim Srebreničanima, učeći fatihu za duše njihovih najbližih. U šetnji gradom pridružila im se nekolicina sugrađana.

"Goražde danas dijeli bol Srebrenice, svake godine ovim simboličnim gestom želimo reći da smo tu, uz majke Srebrenice, uz sve ljude koji su pretrpjeli golgotu i izgubili najbliže“, kazao je Haris Fidahić, jedan od trenera RK Radnički.

Goražde će dan poslije komemoracije, sjećajući se žrtava Srebrenice, organizirati niz aktivnosti. Asocijacija mladih Medžlisa Islamske zajednice Goražde planira performans "Nema te na kahvi“ postavkom 8.372 fildžana na mostu Alije Izetbegovića u nedjelju u 18:30.

Takođe, tradicionalno uz godišnjicu genocida u Srebrenici i ove godine u Gradskoj Art galeriji bićt e otvorena izložba radova nastalih u radionicama kulturno edukativnog centra "Goražde – Gungoren“.