Vojna akcija
75

Obilježena godišnjica Bljeska: Za Hrvate dan ponosa i slave, za Srbe zločin

F. H.
Foto: Pixsell / Twitter
Foto: Pixsell / Twitter
Obilježena je 28. godišnjica vojno-redarstvene akcije Bljesak. Operacije koju je provela Hrvatska vojska i oslobodila dijelove zapadne Slavonije. Ova akcija je bila i svojevrsni uvod za pobjedničku operaciju Oluja.

Hrvatski državni vrh je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen obilježja "Kristalne kocke vedrine" u Okučanima odao počast poginulima u akciji Bljesak.

Bljesak je bila jedna od najvećih pobjeda u Domovinskom ratu, a u toj je operaciji za manje od 32 sata, oko 7.200 vojnika i policajaca oslobodilo oko 500 kvadratnih kilometara okupiranih područja. Uspostavljen je nadzor nad autocestom Zagreb - Lipovac i željezničkom prugom prema istočnoj Slavoniji, a nakon gotovo četiri godine okupacije oslobođeni su Okučani, prenosi Hina.

U Bljesku je poginuo ili od posljedica ranjavanja preminuo 51 hrvatski vojnik i policajac, dok je njih 162 ranjeno. U spomen na njihovu žrtvu u Okučanima je podignuto spomen-obilježje ''Kristalne kocke vedrine', a svaka od ukupno 51 kocke simbolizira branitelje koji su žrtvovali živote za slobodu Hrvatske.

Zbog vojnog poraza u Bljesku, srpski pobunjenici su raketirali Zagreb pri čemu je poginulo sedam civila, a ranjeno 181.

Predsjednik Hrvatske i vrhovni komandant Oružanih snaga RH Zoran Milanović sudjelovao je na obilježavanju 28. godišnjice Vojno-redarstvene operacije ''Bljesak'' u Okučanima, te je s delegacijom položio vijenac i zapalio svijeću kod spomen obilježja ''Kristalna kocka vedrine''.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković istaknuo je u ponedjeljak u Okučanima kako je operacija Bljesak bila jedna od ključnih operacija Domovinskog rata i kako je u Okučanima ’95 bilo jasno da će, kako je istaknuo, pasti projekt velike Srbije.

Po polaganju vijenaca intonirana je hrvatska himna koju je izvela Klapa Sv. Mihovil MUP-a, uslijedilo je čitanje imena poginulih te minuta šutnje, a potom su Okučane preletjeli MIG-ovi Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Sa druge strane u Bosanskoj Gradišci predstavnici entiteta RS obilježili su, kako su naveli, ubijanje civila i granatiranje izbjegličkih kolona.

"Ne može pobjeda biti ubijanje civila na kućnom pragu kao ni granatiranje izbjegličkih kolona", rekao je Milorad Dodik danas.

Istakao je da se povodom ovog datuma čuo i sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i da će regulisati status pripadnika Vojske Republike Srpske Krajine.

Prema tvrdnjama u Bljesku su poginule 283 osobe srpske nacionalnosti, od kojih 114 civila, među kojima 56 žena i osmoro djece do 14 godina.