{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Obilježena 70. godišnjica Igmanskog marša

F
28.1.2012. u 16:41
0
68
Obilježena 70. godišnjica Igmanskog marša
0
Tradicionalnim pohodom na planinu Igman i drugim prigodnim sadržajima danas je obilježena 70. godišnjica Igmanskog marša, jedne od najznačajnih operacija u toku NOB-a u Drugom svjetskom ratu.
Centralni događaj upriličen je na Velikom polju na Igmanu, a programom obilježavanja obuhvaćene su četiri općine (Vogošća, Novi Grad, Ilidža i Hadžići) kroz koje je, na području današnjeg Kantona Sarajevo, 1942. prošla Prva proleterska brigada u pokretu do istočne Bosne.

Kako je Feni kazao predsjednik Organizacionog odbora manifestacije Ibrahim Durmo, ovo ja bila prilika za evociranje sjećanja na značajne događaje iz prošlosti i antifašističku tradiciju Bosne i Hercegovine o čemu su, među ostalim, govorili premijer Kantona Sarajevo Fikret Musić te predstavnici udruženja koja baštine tekovine antifašističke borbe.

Historijski sat, koji je protekao u prijateljskoj i dostojanstvenoj atmosferi, okupio je više hiljada sudionika, među kojima i preživjele borce NOR-a, sudionike Igmanskog marša i predstavnike udruženja antifašista iz BiH, Hrvatske i Srbije.

Prisutnima se obratio i 92-godišnji pukovnik i prof. Aleksandar Bjelojević Čaba, pripadnik 2. čete 2. crnogorskog bataljona u sklopu Prve proleterske brigade, koji živi u Beogradu.

U skladu s Programom manifestacije sudionici su položili cvijeće na spomenik na Brezovači i šehidskom mezarju borcima Armije RBiH, a na lokalitetu Brezovače formirana je marševska kolona koja se kretala u pravcu Mrazišta i Velikog polja, gdje je, također, položeno cvijeće na partizanskim spomenicima i na šehidskim mezarjima.

Obilježavanje 70. godišnjice Igmanskog marša organizirao je Savez antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata (SABNOR) Kantona Sarajevo u suradnji s Udruženjem antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata (ABNOR) Hadžići.

Igmanski marš izveden je u noći između 27. i 28. januara 1942. godine, po dubokom snijegu i velikoj hladnoći od -38 stepeni, a 800 pripadnika Prve proleterske pješačilo je 17 sati. Uoči marša Prva proleterska brigada našla se na Romaniji opkoljena jakim njemačkim snagama. Štab brigade donio je odluku o izvršenju opasnog, ali jedinog mogućeg pokreta. Sudionici marša prošli su pokraj Sarajeva i preko Igmana izvršili pokret ka Foči, tadašnjoj slobodnoj teritoriji.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: