BiH
1

SABNOR KS: Obilježavanje 70. godišnjice Igmanskog marša

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Savez antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata (SABNOR) u Kantonu Sarajevo u suradnji s Udruženjem antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata (ABNOR) Hadžići organizirat će u subotu, 28. januara tradicionalni pohod i prigodan program na Igmanu i tako obilježiti 70. godišnjicu Igmanskog marša, jedne od najznačajnih operacija tokom NOB-a u Drugom svjetskom ratu.

Predsjednik SABNOR-a KS Ibrahim Čomić kazao je Feni da će centralni događaj biti upriličen na Velikom polju na planini Igman, a programom obilježavanja bit će obuhvaćene i četiri općine (Vogošće, Novi Grad, Ilidža i Hadžići) kroz koje je, na području današnjeg Kantona Sarajevo, 1942. prošla Prva proleterska brigada u pokretu do istočne Bosne.

Ove godine očekuje se da centralnom dijelu skupa prisustvuje oko 3.000 sudionika. U skladu s Programom manifestacije sudionici će položiti cvijeće na spomenik na Brezovači i šehidskom mezarju borcima Armije RBiH. Na Brezovači će biti formirana kolona koja će ići u pravcu Mrazišta i Velikog polja, gdje će, također, biti položeno cvijeće na partizanske spomenike i šehidskom mezarju.

Planiran je i prigodan sat historije kojim će se evocirati sjećanja na značajne događaje iz prošlosti i antifašističku tradiciju BiH, kao i obraćanje predstavnika vlasti Kantona Sarajevo.

Čomić je kazao da je za ovogodišnje obilježavanje Igmanskog marša najavljen dolazak preživjelih boraca NOR-a, sudionika Igmanskog marša, boraca Prve proleterske brigade, te udruženja antifašista iz BiH, Makarske i Beograda. U marševskoj koloni bit će i članovi planinarskih društava i izviđači.

"Očekujemo da će kantonalna Vlada prihvatiti pokroviteljstvo i materijalno nas pomoći u obilježavanju ovog značajnog događaja", kaže Čomić.

Igmanski marš izveden je u noći između 27. i 28. januara 1942. godine, po dubokom snijegu i velikoj hladnoći od minus 38 stepeni, a 800 pripadnika Prve proleterske pješačilo je 17 sati. Uoči marša Prva proleterska brigada našla se na Romaniji opkoljena jakim njemačkim snagama. Štab brigade donio je odluku o izvršenju opasnog, ali jedino mogućeg pokreta. Sudionici marša prošli su pokraj Sarajeva i preko Igmana izvršili pokret ka Foči, tadašnjoj slobodnoj teritoriji.