{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


SABNOR KS: Obilježavanje 70. godišnjice Igmanskog marša

F
18.1.2012. u 13:46
1
2
SABNOR KS: Obilježavanje 70. godišnjice Igmanskog marša
1
SABNOR KS: Obilježavanje 70. godišnjice Igmanskog marša
Foto: Arhiv
Savez antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata (SABNOR) u Kantonu Sarajevo u suradnji s Udruženjem antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata (ABNOR) Hadžići organizirat će u subotu, 28. januara tradicionalni pohod i prigodan program na Igmanu i tako obilježiti 70. godišnjicu Igmanskog marša, jedne od najznačajnih operacija tokom NOB-a u Drugom svjetskom ratu.
Predsjednik SABNOR-a KS Ibrahim Čomić kazao je Feni da će centralni događaj biti upriličen na Velikom polju na planini Igman, a programom obilježavanja bit će obuhvaćene i četiri općine (Vogošće, Novi Grad, Ilidža i Hadžići) kroz koje je, na području današnjeg Kantona Sarajevo, 1942. prošla Prva proleterska brigada u pokretu do istočne Bosne.

Ove godine očekuje se da centralnom dijelu skupa prisustvuje oko 3.000 sudionika. U skladu s Programom manifestacije sudionici će položiti cvijeće na spomenik na Brezovači i šehidskom mezarju borcima Armije RBiH. Na Brezovači će biti formirana kolona koja će ići u pravcu Mrazišta i Velikog polja, gdje će, također, biti položeno cvijeće na partizanske spomenike i šehidskom mezarju.

Planiran je i prigodan sat historije kojim će se evocirati sjećanja na značajne događaje iz prošlosti i antifašističku tradiciju BiH, kao i obraćanje predstavnika vlasti Kantona Sarajevo.

Čomić je kazao da je za ovogodišnje obilježavanje Igmanskog marša najavljen dolazak preživjelih boraca NOR-a, sudionika Igmanskog marša, boraca Prve proleterske brigade, te udruženja antifašista iz BiH, Makarske i Beograda. U marševskoj koloni bit će i članovi planinarskih društava i izviđači.

"Očekujemo da će kantonalna Vlada prihvatiti pokroviteljstvo i materijalno nas pomoći u obilježavanju ovog značajnog događaja", kaže Čomić.

Igmanski marš izveden je u noći između 27. i 28. januara 1942. godine, po dubokom snijegu i velikoj hladnoći od minus 38 stepeni, a 800 pripadnika Prve proleterske pješačilo je 17 sati. Uoči marša Prva proleterska brigada našla se na Romaniji opkoljena jakim njemačkim snagama. Štab brigade donio je odluku o izvršenju opasnog, ali jedino mogućeg pokreta. Sudionici marša prošli su pokraj Sarajeva i preko Igmana izvršili pokret ka Foči, tadašnjoj slobodnoj teritoriji.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: