BiH
6

Obilježena 18. godišnjica bitke na Dujmovskim brdima

FENA
Udruženje "Druga viteška" Novi Grad Sarajevo danas je cjelodnevnim programom obilježilo 18. godišnjicu bitke na Dujmovskim brdima, poznate kao bitka za tenkove, koja je zabilježila iznimne rezultate.

Na prostoru Dujmovskih brda danas se okupilo više od 400 građana i neposrednih učesnika te bitke, gdje su se kroz sat historije i prigodna obraćanja evocirala sjećanja na akciju od 29. oktobra 1994. godine.

Prethodno je položeno cvijeće i odata počast šehidima ukopanim u mezarju Dejčići, na spomen-obilježje Zaimu Imamoviću, te svim šehidima i borcima "Druge viteške motorizovane brigade" koji su poginuli na Treskavičkom području, kao i poginulim pripadnicima policije iz Hadžića.

Na obilježavanju su govorili komandiri četa, komandant manevarskog bataljona, ratni komandant Vahid Karavelić koji je trenutno ministar za boračka pitanja KS-a, veterani iz triju sarajevskih općina, te Trnova i Hadžići. Skupu je prisustvovalo i 100 učenika iz osam osnovnih škola s prostora općine Novi Grad Sarajevo i Pete dobrinjske gimnazije.

Predsjednik Udruženja "Druga viteška" Esad Pelko u izjavi za Fenu podsjeća da je te 1994. godine bataljon 2. viteške motorizovane brigade u brilijantnoj pobjedi izveo borbeno djejstvo pritom zarobivši pet tenkova, četiri transportera, sedam kamiona, jedan autobus, te nekoliko haubica, minobacača i municije.

"Ovom smo akcijom bukvalno razbili drugu brigadu Sarajevsko-romanijskog korpusa. Djejstvo je počelo dva dana ranije kada se manevarski bataljon preko čitavog platoa Treskavice, pored izvora rijeke Rakitnice, ubacio iza leđa neprijatelja u dubinu oko deset kilometara sa zadatkom da glavnim snagama napadne artiljerijske i položaje oklopno-mehanizovanih jedinica, a pomoćnim snagama da spriječi dolazak pojačanja i blokira puteve koji vode od Trnova prema Hojdi i Borikovci", kazao je on.

Pelko zaključuje da je akcija izvedena bez ijednog poginulog vojnika.

Obilježavanje ove godišnjice završeno je ručkom za sve učesnike i druženjem.