Sjećanje na heroje rata
6

Prije 20 godina je oslobođena kota Vis na brdu Žuč

FENA
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Udruženje "Druga Viteška" Novi Grad Sarajevo danas u Sarajevu obilježava 20. godišnjicu bitke za oslobođenje kote Vis na brdu Žuč, godišnjice pogibije Smaje Šikala i 19. godišnjicu bitaka koje su vođene za odbranu brda Žuč u periodu od 16. decembra 1992. do 15. januara 1994. godine.

"Osmog juna 1992. godine, kada je oslobođen Vis, bile su uvodne bitke za odbranu Sarajeva, gdje su neprijateljske snage zauzele Otes i prijetila je opasnost da se izbije na Stupsku petlju. Komanda korpusa naredila je Drugoj motorizovanoj i Prvoj mehanizovanoj brigadi da izvrše protivudar prema Žuči 5. decembra. Taj udar nije uspio i onda je 8. decembra Safet Zajko sa svojim vojnicima oslobodio kotu Vis", rekao je za Agenciju FENA predsjednik Udruženja "Druga Viteška" Novi Grad Sarajevo Esad Pelko.

Na taj način je, ističe, pripadnik Armije BiH Zajko primio težište borbenih dejstava sa zapadnog djela ratišta sa Stupa, Otesa prema Žuči i Vogošći. S druge strane, navodi, stvorili su se uslovi da Prva slavna brigada nastavi zauzimanje jezera i praktično čitave Žuči.

"Do nove godine ovladali smo Žuči i tako preokrenuli cijelu situaciju na sarajevskom ratištu. Nažalost, 1. decembra teško je ranjen heroj 'Druge Viteške' Smajo Šikalo, dobitnik najvećeg ratnog priznanja 'Zlatni ljiljan' i odlikovanja 'Medalja za hrabrost', a 8. juna u toku bitke koja se vodila za Vis od posljedica ranjavanja je umro", kazao je Pelko.

Također, u toj bici poginuo je i pomoćnik komandanta za bezbjednost Feriz Tumbul, dok je na Sokolju život izgubio Senad Čolić, komandant čete 3. bataljona.

Ovom prilikom danas će se dodijeliti priznanja Udruženja "Druga Viteška" Novi Grad Sarajevo zasluženim pripadnicima i demobilisanim borcima ratne Druge Viteške motorizovane brigade.