BiH
0

Obilježena 17. godišnjica oslobađanja Vozuće

Klix.ba
Redžep Čamdžić (Foto: Klix.ba)
U Vozući je danas obilježena 17. godišnjica oslobađanja Vozuće, a ujedno i stradanja Bošnjaka ovoga kraja. Centralna svečanost upriličena je na "Poligonu malih sportova" gdje je održan i historijski čas o dešavanjima iz '92 i '95 godine.

Učesnik odbrambeno-oslobodilačkog rata, Redžep Čamdžić govorio je o samom protjerivanju Vozućana 1992. godine od strane srpske vojske, kao i o akciji oslobađanja, koju druga strana danas obilježava kao "poraz" i "pad" Vozuće.

Dva mjeseca je trajalo granatiranje sa okolnih brda, a goloruki narod je protjeran sa svojih ognjišta. Čamdžić je podsjetio i na dešavanja iz '92 godine. Tada je počelo paljenje kuća, stambenih objekata i naroda. Poslije progona Bošnjaka, tri godine je trajala borba za povrat Vozuće.

"Vi se danas pitate, šta je sve ovo. Danas je dan oslobođenja! A ovo govorim iz razloga da shvatite kako je i na koji način Vozuća postala drugi Srbograd i Staljingrad koji smo ponovo osvojili 10. septembra 1995. godine. Tog dana smo povezali dvije najveće regije u BiH, tuzlansku i zeničku", istakao je Čamdžić.

Manifestaciji su prisustvovali predstavnici lokalne vlasti, predstavnici Zeničko-dobojskog i Tuzlanskog kantona, ratni komadanti, kao i penzionisani generali. Ratni komadanti podsjetili su kako je 10. septembar zapravo veličanstven dan, pobjeda jedinica 2. i 3. Korpusa Armije Republike BiH.

"U tim borbama nije bilo progona civilnog stanovništva, paljenja kuća, silovanja, nije bilo paljenja bogomolja. Čista pobjeda jedinica drugog i trećeg korpusa. To treba da znamo i to treba da govore i federalna i državna i bijeljinska televizija, a vidjet ćete da neće biti tako. Oni koji kažu da je tog dana bio "poraz ili pad", nije tako. Bila je to klasična vojna pobjeda", naglasio je ratni komadant Haris Ćatić.

Ministar za boračka pitanja u Vladi Zeničko-dobojskog kantona Ekrem Tuka kazao je kako mu je čast što je danas tu, na obilježavanju pobjede.

"San svih nas koji smo učestvovali u ratu bio je da dođemo u Vozuću. Mnogi od nas gledali smo ovo ratiše '93 i '94 sa okolnih brda, iz pravca Paljenika i Žednog vrha. Osjećam se kao pobjednik svaki put kada prođem kroz Vozuću. To je zasluga naših boraca. Zahvalit ću im se i poručiti da ih ne smijemo zaboraviti", istakao je Tuka. Prije održavanja historijskog časa, prisutni su položili vijence i cvijeće na Spomenik palim borcima iz drugog svjetskog rata, a u 17 sati u sportskoj dvorani održan je i svečani ručak.

U sklopu obilježavanja 17. godišnjice u subotu je u poslijepodnevnim satima počeo i memorijalni turnir u malom nogometu koji će zvanično biti zatvoren večeras.