{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Obespravljeni radnici nekadašnjih privrednih giganata na protestima

15.1.2014. u 11:25
0
23
Obespravljeni radnici nekadašnjih privrednih giganata na protestima
0
Stotinjak radnika nekadašnjih tuzlanskih privrednih giganata, Fabrike deterdženata Dita, Poliolchema, Resod-Guminga i Polihema protestovali su danas ispred Kantonalnog suda u Tuzli, a potom su organizovali i protesnu šetnju do sjedišta Vlade TK.
"Pobrojane firme, izuzev Dite, su u stečaju. Radnici su dobili izvršne sudske presude, ali koje se ne provode. Primjerice radnici Resod-Guminga zbog toga nemaju pravo na materijalno zbrinjavanje i pravo na liječenje", kaže za Klix.ba Ekrem Ćerimić, predstavnik radnika Resod-Guminga.

Četiri godine radnici Poliolchena čekaju da se riješe njihovi problemi. U međuvremenu od nekadašnjeg privrednog giganta, u kojem je radilo više od 1.000 radnika, danas nema ništa.

Radnici Polihema uspjeli su izvući dio sredstava u stečajnom postupku ali im je, kako navode, ostala borba za hotel Stella u Neumu.

"Slučaj je pred Ustavnim sudom FBiH i nadam se da će se zaštiti naša imovina. Ako ne, idemo do Strazbura", kaže Sakib Kopić, predstavnik dioničara Polihema.

Fabrika deterdženata Dita nije u stečaju, ali radnici nisu primili 27 zaostalih plata, niti su im uplaćeni doprinosi za 51 prethodni mjesec.

"Mandat Nadzornog odbora i direktora je istekao s krajem 2013. godine. Očekivali smo Skupštinu da vidimo hoće li biti kakvih pomaka. Ali, niko ništa", kaže Dževad Mehmedović, predsjednik Sindikata Dite.

Radnici su uzvikivali "Lopovi, lopovi" i "Izađite napolje", a za to vrijeme niko iz Kantonalnog suda nije ni provirio kroz prozor. Radnici najavljuju da će se ponovo pred Kantonalnim sudom okupiti za 15 dana.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: