BiH
0

Obespravljeni radnici nekadašnjih privrednih giganata na protestima

Piše: D. Brkić
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Stotinjak radnika nekadašnjih tuzlanskih privrednih giganata, Fabrike deterdženata Dita, Poliolchema, Resod-Guminga i Polihema protestovali su danas ispred Kantonalnog suda u Tuzli, a potom su organizovali i protesnu šetnju do sjedišta Vlade TK.

"Pobrojane firme, izuzev Dite, su u stečaju. Radnici su dobili izvršne sudske presude, ali koje se ne provode. Primjerice radnici Resod-Guminga zbog toga nemaju pravo na materijalno zbrinjavanje i pravo na liječenje", kaže za Klix.ba Ekrem Ćerimić, predstavnik radnika Resod-Guminga.

Četiri godine radnici Poliolchena čekaju da se riješe njihovi problemi. U međuvremenu od nekadašnjeg privrednog giganta, u kojem je radilo više od 1.000 radnika, danas nema ništa.

Radnici Polihema uspjeli su izvući dio sredstava u stečajnom postupku ali im je, kako navode, ostala borba za hotel Stella u Neumu.

"Slučaj je pred Ustavnim sudom FBiH i nadam se da će se zaštiti naša imovina. Ako ne, idemo do Strazbura", kaže Sakib Kopić, predstavnik dioničara Polihema.

Fabrika deterdženata Dita nije u stečaju, ali radnici nisu primili 27 zaostalih plata, niti su im uplaćeni doprinosi za 51 prethodni mjesec.

"Mandat Nadzornog odbora i direktora je istekao s krajem 2013. godine. Očekivali smo Skupštinu da vidimo hoće li biti kakvih pomaka. Ali, niko ništa", kaže Dževad Mehmedović, predsjednik Sindikata Dite.

Radnici su uzvikivali "Lopovi, lopovi" i "Izađite napolje", a za to vrijeme niko iz Kantonalnog suda nije ni provirio kroz prozor. Radnici najavljuju da će se ponovo pred Kantonalnim sudom okupiti za 15 dana.